IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп отмени среща с премиера на Дания заради отказа да продаде Гренландия

Все още не е ясно дали се отменя цялата визита или само двустранната среща

09:30 | 21.08.19 г. 3
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че отлага планираната след две седмици среща с премиера на Дания Мете Фредериксен заради липсата на интерес от нейна страна към офертата му за покупка на Гренландия, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА.

Дания е много специална страна с невероятни хора, но въз основа на коментара на премиера Мете Фредериксен, че тя не проявява интерес към обсъждане на продажбата на Гренландия, аз ще отложа нашата среща, планирана след две седмици, за друго време, написа Тръмп в Twitter.

Американският президент трябва да посети Дания в началото на следващия месец, като остава неясно дали отменя цялата визита, отбелязва Ройтерс.

Остров Гренландия, разположен между Северния Атлантически и Северния ледовит океан, е автономна територия с население от 56 000 души, но Дания държи контрола над външните отношения, отбраната и валутната политика.

Премиерът на Гренландия Ким Килсен и датската премиеr Мете Фредериксен заявиха, че островът не е за продан.

В неделя американският президент потвърди интереса си към Гренландия. „Тази идея се появи и аз казах, че от стратегическа гледна точка това със сигурност е интересно", заяви той.

В края на миналата седмица се появиха слухове в медиите за намерението на президента да купи острова. Предложението на Тръмп „трябва да е първоаприлска шега“ с няколко месеца закъснение, написа в тогава в туит бившият датски премиер Ларс Локе. В САЩ обаче новината предизвика смесени настроения, като според републиканския представител в Камарата Майк Галахар САЩ имат стратегически интереси на острова и въпросът би трябвало да се разглежда.

Макар 2,2-та милиона квадратни километра, на които се простира островът, да са предимно ледена пустош, Гренладия е дом и на американската военновъздушна база Тюл – най-северно разположения обект на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 11
cum on ABBA face
преди 4 години
до долните ***-НЯМА ДА ИМА северен паток! правете като вятъра !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
++1Въпреки всичко,не ме напуска впечатлението за детска градина:- Моля другарко, пък Данка не ми дава да си играя с куклата и....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Сега - надявам се - датските изкълченяци ще отвърнат на ударът - стискайки си ръцете с Германия и с Газпром за Северен поток 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още