IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Проектът за АЕЦ "Белене" е ястие с шарена сол

Еленко Божков и Трайчо Трайков смятат, че държавата ще се намеси в управлението на проекта по довършването му

11:12 | 21.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Имаме балканска новина в случая с АЕЦ "Белене", това е ястие, в което има шарена сол. Повод за коментара на енергийния експерт Еленко Божков в ефира на Нова телевизия е заявлението на Република Северна Македония, като един от 13-те кандидати за участие в проекта и потенциален инвеститор за придобиването на миноритарен дял в проектната компания.

Относно другите компании, които искат да участват в проекта, той отбеляза, че има както сериозни инвеститори, така и поне четири фирми на Христо Ковачки.

"Защо след като Пламен Георгиев може да е консул в Испания, Христо Ковачки да не може да кандидатства като инвеститор в АЕЦ "Белене"?", запита Божков и изрази надежда, че няма да се стигне дотам, ако Ковачки спечели като стратегически инвеститор, енергийният министър да трябва да "брои пари в брой", както в случая с "Брикел".

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков е на мнение, че отсъствието на сериозна компания от развит енергиен пазар показва липсата на банкируемост на проекта и каквото и да се случи, то ще е под въздействието на два фактора –  участието на българската държава за сметка на данъкоплатеца и геополитическите интереси на страни, които разглеждат страната ни като плацдарм.

“Ако българското правителство държи да задвижи този проект, ще има отстъпка от зададената рамка в хода на преговорите”, убеден е той.

Еленко Божков е категоричен, че трябва да има сериозно участие на държавата в проекта, тъй като това гарантира бъдещето му.

“В България няма място и за АЕЦ "Козлодуй", и за АЕЦ "Белене" – когато те се застъпят, ще трябва "Козлодуй" да се затвори”, смята Трайков. Според него, за да съществуват и двете централи правителството ще е принудено да създаде подобие на свободен пазар, както е в случая с горивата.

“За да гарантираме функционирането на господстващия играч, правим всякакви трикове”, обобщи той.

Еленко Божков подчерта, че е доказано, че има място за един 100-мегаватов блок в енергийната система в страната, като перспективата е да има място дори и за два блока. Той обаче прогнозира, че ако България продължава да се бави с процедурата и с техническия проект на централата, реализацията ще е трудна.

Запитани дали след сделката за F-16 със САЩ правителството ще има право да не избере руски инвеститор за АЕЦ "Белене" Трайков заяви, че въпреки че всички се изкушават да правят "подобни елементарни баланси", това не е сериозно за една суверенна държава.

“Една нова ядрена централа означава за 50 години напред да предплатим 80% от ядрената енергия, това е икономиката на ядрените централи, обясни бившият енергиен министър. Той пресметна, че токът от "Белене" ще струва два пъти повече от средната цена на тока в България и ще е по-скъп от всяка друга електоренергия, която имаме.

Investor.bg припомня, че 13 са кандидатите да довършат АЕЦ „Белене“. Седем са компаниите, заявили интерес да участват като стратегически инвеститор в проекта – руската държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията „Атоменергопром“, Китайската национална ядрена корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация, регистрирана в Германия компания Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство, консорциуми „АЕЦ Белене“ и „Атомна електроцентрала Белене 2019“, регистрирана в България компания „ИПК и УП“ ЕООД, както и Република Северна Македония.

Френската компания „Фраматом“ декларира интерес за участие при структурирането на финансирането на проекта за осигуряване на системите за безопасност, в т.ч. електрически, системи за оборудване и контрол и други. От страна на американската „Дженерал електрик“ се заявява участие при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети, включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформатори и други.

В срок от 90 дни работна група с представители от Министерството на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще изготви кратка листа на фирмите, заявили интерес за участие в проекта АЕЦ „Белене“ като стратегически инвеститори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 11
vzhekoff
преди 4 години
Според данъчни декларации на ТТ като министър, същият си е бил купил акции на *** на цена над 10 лв. Мисля, че това изчерпва въпроса за способността му да предвижда финансови параметри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още