IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на лихвите по ипотеките е на отрицателна територия

Какви са лихвите по ипотечните кредити по света и в България?

13:38 | 25.08.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Стремителният поход на света към нулеви или негативни лихвени проценти наскоро премина още един крайъгълен камък – на купувачите на жилища в Дания на практика ще се плаща, за да изтеглят 10-годишни ипотечни кредити.

Jyske Bank, която е третият по големина кредитор в Дания, обяви в началото на август лихви от -0,5% преди такси по ипотечните кредити. В същото време Nordea Bank предлага 30-годишни ипотечни кредити с годишна лихва от 0,5% и 20-годишни кредити с нулев лихвен процент.

Годините на количествени облекчения от централните банки доведоха до понижаване на лихвените проценти по света, изкривявайки традиционната икономика на кредитиране и заемане на средства. Тенденцията е най-силно изразена в Европа, където лихвите по жилищните кредити в еврозоната намаляха до 1,65% през юни – най-ниското ниво от началото на воденето на статистика през 2000 г.

Въпреки че някои региони не се вписват в тенденцията, лихвите по ипотечните кредити са на или близо до най-ниското си ниво на повечето големи световни пазари. Това повиши търсенето от купувачи на жилища и доведе до ожесточена конкуренция сред кредиторите.

Bloomberg прави преглед на лихвите по ипотечните кредити по света:

САЩ

Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити в страната е 3,6% и е най-ниската от ноември 2016 г. Последвалият ръст на търсенето на жилища доведе до увеличаване на общия ипотечен дълг до 9,41 трлн. долара през второто тримесечие, като той надминава връхната точка по време на финансовата криза през 2008 г.

В същото време молбите за рефинансиране на ипотеките достигат тригодишен връх. Ползите за купувачите на жилища в градове като Ню Йорк и Сан Франциско обаче не са толкова големи, тъй като бумът на  жилищния пазар доведе до недостиг на достъпни жилища.

Франция

Лихвите по ипотечните кредити във Франция достигнаха средно 1,39% през юни, сочат данни на Френската централна банка. Банковата индустрия в страната е изключително конкурентна. Много кредитори се надпреварват да привличат клиенти с все по-евтини оферти.

Германия

Лихвите по ипотечните кредити в Германия също са на исторически ниско равнище тази година като средната лихва по 10-годишните кредити в момента е под 1%. Някои кредитори предлагат и лихви около 0,5%, сочи справка в сайта за сравняване на лихвите Interhyp.

Перспективите за ново понижаване на основния лихвен процент може да тласне много лихви по ипотечни кредити към нулата. Това обаче може да има ограничено въздействие върху жилищния пазар, тъй като само 46% от германците са собственици на жилища спрямо средно 69% в ЕС.

Великобритания

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания са почти непроменени тази година въпреки спада на цялостните разходи по обслужването на кредити на фона на влошаването на перспективите пред икономиката.

Лихвите по двегодишните ипотечни кредити с фиксирана лихва са намалели само с 8 базисни пункта от януари до юли. Една от причините за това е, че регулаторният орган на Английската централна банка охлажда желанието на кредиторите да опитват да спечелят пазарен дял, като смекчават изискванията за отпускане на ипотечни кредити, тъй като е обезпокоен за финансовата им стабилност, казва Марк Гилбърт от Bloomberg Opinion.

България

У нас последните данни на Българската народна банка (БНБ) за юни показаха спад на лихвите по жилищните заеми в левове с 0,30 процентни пункта до 3,12% и с 0,35 процентни пункта при жилищните кредити в евро до 3,43%. През последните две години отпусканите от банките заеми растат, като последните данни на БНБ от юни са за ръст на жилищните заеми с 11,8% на годишна основа, а при потребителските кредити повишението достига 10,6%.

Ускоряването на ръста на кредитирането накара БНБ да увеличи през март нивото на антицикличния буфер до 1% от април 2020 г. спрямо 0% до края на третото тримесечие и 0,5% до края на първото тримесечие на 2020 г. 

Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Хищническо ценообразуване? Отпускат сега, за да се спечелят повече след време? Не искат да фалират длъжниците, за да могат да са им кредитори за в бъдеще? Изобщо някой пита ли кредиторите, когато най-големите длъжници са държавите, а те имат механизма да повлияят на кредиторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Каква е тази продължаваща политика на обезценка на парите, кога ще прекрати това? Нулева лихва ? Кредиторите не трябва ли да ядат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
al64ad
преди 4 години
да,на такава отрицателна територия колкото и с отрицателна доходност беше ипотеката на датската банка за която гърмяха навсякъде....ама карай промиването на мозъци и безплатната реклама да върви :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
99% от кредитите у нас са с променлива лихва т.е adjustable rate mortgage и такива почти няма защото са много по-скъпи. Такова нещо, за което говориш е като еднорог у нас и почти не съществува в САЩ например. Дори и да си с фиксирана лихва вдигането на инфлацията ще доведе до това, че ще плащаш доста повече за останалите неща, от които се нуждаеш дори вноската ти да не мръдне нагоре т.е ефекта е същия като с променливата лихва, но но-малко по-мек. Дълг с инфлация няма да можеш да платиш никога защото всичките фиатни хартии са фиксирани гъвкаво срещу $ в +=5% и ако някоя страна се опита да манипулира девалвира веднага ще бъде ударена от МФ на САЩ, нали в това е обвинен Китай. Няма как да девалвираш $ спрямо самия него. Никой никога няма да ти позволи да платиш по-малко или да не платиш кредита си и ще работиш като поп 30 години и няма да има облекчения. Всичките методи, които могат да ти помогнат да избягаш от дълга ще бъдат елиминирани, ако криза всяка покупко-продажба на ценни метали, ценности и каквото и да е било, в което можеш да избягаш ще бъда абсолютно невъзможна. Срещу $ дори златото няма да ти помогне и няма да избягаш от дълга, никога и ще работиш като поп без значение дали ти харесва ли не... Невероятна глупост е да мислиш, че можеш толкова лесно да се измъкнеш по терлици с апартамента, но действително ще загубиш апартамента и всичко, което си платил за него ако инфлацията се ускори малко повече от очакваното. Това е истината, фиатния дълг не е много различен от дълга всяка друга монетарна система и няма измъкване от него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 11
julian12
преди 4 години
А, ако кредита ти е на анюитетни вноски? Дори да се вдигне лихвата "не ми дреме". И да ти кажа има доста такива кредити в западна европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Третата Световна няма да дойде ни от България, ни от Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 12
Sandy
преди 4 години
От началото на годината в България, заради нарасналите цени плод на инфлацията са бракувани и изхвърлени 25% от произведените храни и този процент се увеличава. Още толкоз залежават в складове и нямат пазар и след като им измине срока на годност и те отиват на ***. Спада цените на имотите в големите градове е между 15 - 25%. Нека си печатят пари и надуват още инфлация, така или иначе цените на имотите ще падат, а храните ще продължават да ги изхвърлят. Нека с лека ръка раздават кредити, които никога после няма да си приберат. Никой, никога няма да ви каже точният процент на лошите кредити, нито сега, нито в последствие, за да не предизвикат паника. Докъде ще е докарат така?.. До бунтове, размирици, граждански войни и накрая Трета световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Не се заблуждавай, че може да излезеш от капана и да не платиш дори и лихвите да са -99.9999%. Винаги ще трябва да плащаш същия период от време най-често 25 години или дори 30 години. Девалвацията няма да ти помогне с нищо и само ще ти навреди още повече. Единствения изход е да се ликвидира дълга т.е. да се отпише голяма част от него ВЕДНАГА, а не отписва по 1% на година примерно. Защото ако дългът намалее с 50% дори и лихвите да са 10% годишно ще ти бъде много по-лесно да го изплатиш т.е ще получиш 5-7 години икономия на време т.е. 18-20 години, а не 25. Не се връзвай колко ще си платил защото това няма никакво значение....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Ще плати двойно, с двойно обезцени пари т.е няма да плати по-малко ако измериш "плащането" в реални размери... Карл маркс е казал, че всяка стойност може да се конвертира във време т.е. колко време ще го изплащаш е цената му и това може е единственото му вярно прозрение. Ти със сигурност ще до изплащаш 25 години и няма да може излезеш от капана на дълга заради обезценката на твоите доходи с помощта на инфлацията. Ако имаш дълг от X лева и доходите ти паднат наполовина както и дълга ще падне с толкова ЛИХВИТЕ ЩЕ СКОЧАТ НАГОРЕ като реакция на тази обезценка и реално това ще изисква все повече новонапечатани пари за да се държи лихвата където е била преди т.е инфлация ще скочи лавинообразно и доходите ти намалеят с над 50% заради нея. Инфлацията няма нищо общо с цените, но глуп***ците така са учени да вярват от телевизора и тази лъжлива медия. Девалвацията на дълга е същото като да тичаш по бягаща пътека, а девалвацията е това скоростта на пътеката да се удвои и ти трябва да тичаш 2 пъти по-бързо за напредваш към целта т.е. много по-трудно да изплатиш дълга след девалвацията отколкото преди нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
И това е възможно . Ако имота струва 4 пъти цената си , а лихвата намалява кредита с 1/2 , накрая ще сте платили само двойно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още