IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Василева: Медицински сестри и фелдшери няма да отнемат права от лекари

Идеята е пациентите да имат по-добър и лесен достъп до здравни грижи след промяна в закона

18:20 | 21.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Медицински сестри и фелдшери няма да отнемат права от лекари, а ще получат добра възможност за професионална реализация. Това каза по БНР Милка Василева от Българската асоциация за професионални здравни грижи по повод промените, предложени в проект на Закона за лечебните заведения, публикуван за обществено обсъждане.

Здравното министерство предложи индивидуални практики за медицински сестри, акушерки и фелдшери. Идеята е те да могат да извършват манипулации и консултации без присъствието на лекар.

Това е искане на работещите в тази сфера от дълги години, посочи Василева. Идеята е пациентите да имат по-добър и по-лесен достъп до здравни грижи. Индивидуалните практики ще дадат възможност за по-добра и по-различна реализация на професионалистите по здравни грижи, каза Василева.

Според нея ако този закон влезе в сила и има съответното финансиране, ще има повече млади хора, които да се обучават в за медицински сестри и фелдшери.

"Тази практика и в момента съществува, но колегите, които извършват такива дейности по домовете, ги извършват на собствена отговорност, без контрол. Надявам се, че те спазват правилата на професията, но това крие рискове - както за пациента, така и за медицинските сестри, акушерките и фелдшерите, които посещават пациентите в домовете им. Затова смятаме, че тази дейност подлежи на регулация и на законово регламентиране. Да се знае къде са регистрирани тези практики, кой е отговорно лице, управител, така че пациентите да са сигурни, че са в ръцете на медицинско лице, а не, че са попаднали в ръцете на случайни лица, предлагащи услуги в интернет", коментира Милка Василева.

По думите ѝ лекарят предписва лечение, а медицинските сестри, акушерките и фелдшерите изпълняват назначеното лечение. "Но те са достатъчно компетентни да преценят дали се влошава състоянието на пациента, за да потърси той отново лекарска помощ". Тя уточни, че в никакъв случай не става дума за отнемане на права от лекарите.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още