IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отваря пътя на Кристалина Георгиева за поста на управляващ директор

Институцията е напът да премахне възрастовото ограничение за избора

08:45 | 22.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард (вляво) и Кристалина Георгиева (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард (вляво) и Кристалина Георгиева (вдясно). Снимка: Ройтерс

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) препоръча премахване на възрастовото ограничение за поста на управляващ директор на институцията, с което отваря пътя за избирането на Кристалина Георгиева за наследничка на Кристин Лагард.

Главният изпълнителен директор на Световната банка по-рано този месец бе избрана от европейските правителства за техен кандидат за ръководния пост във фонда. Настоящите правила на МВФ обаче забраняват назначаването на директор на 65 години или по-възрастен, като той не може да заема поста след навършване на 70 години, посочва Bloomberg.

Георгиева навърши 66 години миналата седмица.

Лагард ще се оттегли от поста на 12 септември и МВФ трябва да избере наследник до 4 октомври.

Отпадането на ограничението за възраст ще уеднакви правилата за избор с тези за членове на Изпълнителния съвет и с тези за президент на Групата на Световната банка, се посочва в изявлението на МВФ. Нито една от позициите не е обект на възрастови ограничения, се посочва още в текста.

Сега предстои съветът на МВФ да даде окончателното си одобрение за промяната.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън се опитва да подсили подкрепата за избирането на бившия финансов министър Джордж Озбърн начело на МВФ, посочва запознат с въпроса пред Bloomberg. Великобритания се противопостави на начина, по който другите правителства в Европейския съюз избраха Георгиева, като доводът на Лондон е, че не е имало достатъчно време за посочване на кандидат. Британец никога не е заставал начело на фонда.

Според неписаното трансатлантическо споразумение Европа избира управляващия директор на МВФ, а САЩ избират президента на Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Сега съветите на Международният валутен фонд (МВФ) са със съществена слабост (запазване на практиката: централната банка работи по неправилен начин) и водят към повишена опасност за съответна национална криза.Има случаи, когато съветите на МВФ отлагат началото на стопанска криза, ала за сметка на бъдещи завишени щети.Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато съответната централна банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
Ама защо да махат? Направо да сложат ограничение кандидата да е точно на 66 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
vladtepes
преди 4 години
Стига с тази измислена Сталинка - при Сталин би била от първите разстреляни за вредителство (крадене).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още