IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция иска да участва в руската алтернатива на системата SWIFT

Според документи, открити на сметище, Анкара и Москва са провели спешна среща по темата през юли

10:36 | 22.08.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Москва и Анкара са провели спешни преговори през юли за присъединяването на турски компании и банки към руската алтернатива на международната финансова система SWIFT, съобщава Bloomberg.

Представители на двете държави са провели разговори скоро след като започнаха доставките в Турция на руско оборудване за противоракетните системи С-400. Сделката за отбранителната техника предизвика остри реакции у съюзника на Турция в НАТО САЩ, като президентът Доналд Тръмп заплаши със санкции Анкара.

Русия въведе своята алтернативна финансова система след поредицата от международни санкции, които ограничиха финансовите й операции в чужбина.

Руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев потвърди, че разговорите са се състояли, след като подробности от правителствени документи, открити на сметище край Москва, се появиха в медиите. Снимка на писмо от руското финансово министерство във връзка със срещата с турския заместник-финансов министър Бюлент Акшу бяха публикувани в профила на руската медия „База“ в социалната мрежа Telegram.

„Възможността за подписване на меморандум по време на тези преговори беше обсъдена, беше решено, че трябва да работим по това и сега го правим", заяви Моисеев. „В зависимост от това какво има в меморандума ще продължим нататък“, допълни той.

Руската централна банка основа алтернативната финансова система през 2014 г. с цел „намаляване на външните рискове“ и защита от заплахата за изключване от глобалната система SWIFT. Нейната задача е да осигури безпроблемно прехвърляне на информация във форматите на SWIFT.

През 2015 г. банката също така създаде и картите MIR и Националната система за разплащателни карти, с която да се обработват местни плащания.

По-рано през юни руският президент Владимир Путин заяви, че Русия води преговори за присъединяването на Китай към системата.

Рутинни въпроси

Високопоставен турски представител от министерството на финансите потвърди, че подобна среща се е състояла. Двете страни са обсъждали рутинни въпроси, заявява той, като отказва да даде повече информация.

Участниците в преговорите в Москва са обсъждали достъп на турските банки до руската система, както и разширяването на обхвата на картите MIR за повече турски банки, посочва се в документите. По време на разговорите е било обсъждано и извършването на различни плащания в националните валути на двете държави.

Русия ограничи значително употребата си на американски долари в международната си търговия и резерви през последните две години заради притесненията, че американските санкции могат да включат и забрана за разплащания на руски банки в долари.

Преговорите между Турция и Русия са били толкова спешни, че заместник-директорът на департамента за финансова политика към финансовото министерство на Руската федерация е платил с лични средства за приемането на турските представители в специална зала за правителствени делегации на московското летище Внуково, показва още изхвърленият документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
много добре, много добре. аз харесвам това. това ще даде силен тласък на световната экономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 28
ABBA
преди 4 години
Мани Ердоган, гледай Аляска да не отплува към Русия.Договорът е бил на френски и няма думата продажба.Думата означава под физическо разпореждане. Без срок.Кое означава, че може да бъде поискана по всяко време.И ратификацията и плащанията са с ГОЛЕМИ измами, законови и не само.https://youtu.be/Lx6W34aGJ80
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още