IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премахнати са 11 незаконни сметища около София едва след предписания към кметове

За физически лица глобите започват от 1400 и стигат до 3 хиляди лева, а за кметове са между 3 и 10 хиляди лева

10:58 | 22.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на годината са премахнати 11 нерегламентирани сметища около София. Това обяви в "България сутрин" на  Bulgaria ON AIR Ина Цветанова от РИОСВ - София. По думите ѝ те са били предимно със строителни и битови отпадъци, но въпреки това са опасни, тъй като могат да предизвикат пожари.

Според Цветанова сметищата са премахнати, след като кметовете на общините, в които са констатирани, са получили предписания за тяхното отстраняване.

"На кметовете са дадени предписания и сметищата са премахнати. Незаконните сметища не са опасни, тъй като става въпрос за строителни и битови отпадъци. Все пак всеки нерегламентирано изхвърлен отпадък крие рискове, както за околната среда, така и за възникване на пожари", каза тя.

Цветанова обясни, че глобата за неизпълнение на предписанията от страна на кметовете е между 3 и 10 хиляди лева. За физически лица санкциите започват от 1400 и стигат до 3 хиляди лева.

"Ежегодно упражняваме контрол относно задължението на кметовете за правилното управление на строителните и битовите отпадъци на територията на дадена община. В повечето случаи отпадъците се премахват", посочи експертът на РИОСВ – София.

Investor.bg припомня, че преди дни министърът на околната среда Нено Димов съобщи, че в България има 116 сметища, които са  затворени, но нерекултивирани. „За да не се запалват, те трябва да се рекултивират“, заяви той по повод пожарите на няколко места в страната – под АМ "Струма", в Свищов, Ботевград, Карлово. 

Екоминистърът потвърди, че в резултат на последните пожари „има повишаване (на замърсителите на въздуха), но не и превишаване на нормите им”.

По думите му само 31 общини са кандидатствали, за да се възползват от програмата за рекултивацията на тези депа за отпадъци, което според Нено Димов е много малък брой. Той обаче го отдава на предизборния период и факта, че финансирането е осигурено тази година по Програмата за управление на отпадъците. „До края на 2020 г. обаче този процес трябва да е приключил, а след това ще се налагат санкции“, заяви екоминистърът.

Повече за проблема със сметищата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още