IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл за Гренландия: Не се занимаваме с „международен шопинг"

Дмитрий Песков отказа да отговори на въпроса дали според Москва тези планове на Вашингтон са част от борбата за контрол върху ресурсите в Арктика

22:13 | 22.08.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви като „международен шопинг" изказаното от САЩ намерение да купят остров Гренландия, предаде БТА.

Песков отказа да отговори на въпроса дали според Москва тези планове на Вашингтон са част от борбата за контрол върху ресурсите в Арктика. Той каза само, че Русия работи в рамките на ООН за придобиване на права върху арктическия шелф и е постигнала „известни успехи" в тази насока. 

По думите на говорителя въпросът за придобиването на Гренландия стои между Дания и САЩ и Русия няма да се намесва. „Това не е наша работа. Ние с такъв международен шопинг не се занимаваме", каза Песков. Той отбеляза, че през датско-американските отношения „е притичала някаква черна котка". 

След като получи директен отказ за намерението си да купи Гренландия, която макар и независима държава е делегирала някои от политическите си права на Дания, американският президент Доналд Тръмп съобщи, че отлага планираната след две седмици среща с датския премиер Мете Фредериксен. Като причина той посочи именно липсата на интерес от нейна страна към офертата му за покупка на острова.

Дания е много специална страна с невероятни хора, но въз основа на коментара на премиера Мете Фредериксен, че тя не проявява интерес към обсъждане на продажбата на Гренландия, аз ще отложа нашата среща, планирана след две седмици, за друго време, написа Тръмп в Twitter.

От своя страна Фредериксен заяви, че не вижда необходимост да се впуска в словесна война с Тръмп, след като той окачестви начина, по който тя отхвърли идеята му да купи Гренландия като „неприятен“, и „неуместен“.

„Няма нужда да влизам в словесна война с когото и да било, дори с президента на САЩ“, заяви Фредериксен по датската обществена телевизия. Тя отбеляза, че не е чувствала, че трябвало да използва други думи, когато отхвърлила идеята за купуването на автономната датска територия от САЩ като „абсурден разговор“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
- Хочу, чтобы Гренландия вошла в состав США!- Но как, сэр?- Как обычно. Введите туда танки!- Но сэр, Дания - наш союзник.- Тогда введите туда доллары.- Не берут, сэр.- Дурачь. Тогда выведите оттуда доллары!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
По цената на сибирските земи тогава са "купили" Аляска направо за безценица.Сибирските земи Карл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Grosss
преди 4 години
САЩ смятат ,че всичко им е позволено и бащиния.Утре може да поискат дакупят Сибир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
Shadow1
преди 4 години
Ейии много е забавно с такъв президент. Само заради такива нелепи ситуации си струва пак да го изберат. Нямам търпение да чуя следващата му идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още