IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война и Brexit могат да вдигнат цената на алкохола с 10 лв. на бутилка

За българския пазар поскъпването от 1 януари 2020 г. ще се изрази в повишение между 2 и 6 лева за бутилка, прогнозира Ралица Скорчева от алкохолната индустрия

16:40 | 23.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Политическите трусове в световната икономика дават все по-сериозно отражение върху бизнеса по целия свят, като една от поредните индустрии, които се очаква да понесе сериозни щети, е алкохолната. Очаква се Европейският съюз да наложи нови мита върху вноса на американски спиртни напитки от 1 януари 2020 г., като в същото време евентуален твърд Brexit би могъл да налее още масло в огъня. Цената, която ще плати крайният потребител, ако се стигне до възможно най-лошия сценарий, би била по-висока с между 2 и 10 лева за бутилка. Това мнение сподели в ефира на Bloomberg TV Bulgaria председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България Ралица Скорчева.

„Имаме теория, при която трябва да бъдем подготвени за налагане на тарифи върху британските алкохолни продукти след октомври. Около 75% от уискито на рафтовете в България ще бъде на по-висока цена с между 2-6 лева, а може би и 10 лева, прогнозира тя. – Ще се получи една изкуствено създадена от правителства и политици премиумизация в ценовото позициониране на вносните алкохолни продукти. Митата, с които ЕС иска да обложи американския алкохол, може и да са в размер на 25%, но това не означава, че ръстът в цените ще е с 25%.”

Според Скорчева 25-процентните мита от ЕС върху всяко внесено американско алкохолно буре не означава, че това повишава с толкова цената на алкохола върху рафта за крайния потребител.

„За българския пазар поскъпването от 1 януари 2020 г. ще се изрази в повишение между 2 и 6 лева за бутилка. При подобни ситуации бизнесът реагира превантивно, презапасявайки се със стока преди въвеждането на съответните санкции”, коментира председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.

Скорчева напомни, че през юни износът на уиски от САЩ може и да е спаднал с 21%, което по думите ѝ се дължи на презапасяването през 2018 г. – преди да бъдат наложени първите повишения на митата. „Сега складовете на дистрибуторите все още са пълни”, отбелязва още експертът.

За да научите повече за трусовете в алкохолния бизнес и каква е кампанията „Сметката, която не искаш да платиш“, гледайте видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
majnata
преди 4 години
и правилно ...домашното е спасило българина през вековете ... ама на сега посегнаха на прасето , па догодина мое ракиена чума да се появи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Какво е значението колко е цената на бутилка алкохол, дали е 20 лв. 50 лв. или 1000лв при положение, че българина разчита на домашната ракия от незаконни казани предимно... Цената на кило грозде или цената на захарта са от значение, а не търговската война и останалите бълнувания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още