IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80 години от пакта Молотов-Рибентроп и тайния протокол към него

Протоколът определя границите на съветските и германските „сфери на интерес“ в Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия и части от Румъния

17:48 | 23.08.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сталин е повод за гордост на някои руснаци днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сталин е повод за гордост на някои руснаци днес. Снимка: Ройтерс

Известен официално като Договора за ненападение между Германия и СССР, пактът Молотов-Рибентроп - подписан точно преди 80 години - изуми света, пише за в. Wall Street Journal Джулиана Джерън Пилон, старши сътрудник в областта на Западната цивилизация при института Александър Хамилтън.

Това не беше съвсем правилно. Както немският преговарящ Карл Шнуре е забелязал месец преди това, „въпреки всички различия в техните светогледи, има един общ елемент в идеологиите на Германия, Италия и Съветския съюз: противопоставяне на капиталистическите демокрации. Нито ние, нито Италия имаме нещо общо с капиталистическия Запад. Следователно ни се струва доста неестествено, че социалистическа държава ще застане на страната на западните демокрации”. Тъй като капиталистическата демокрация беше техен общ враг, защо да не обединят сили?

Хитлер и Сталин се демонизираха взаимно в продължение на няколко години, но те също имаха взаимосвързани интереси. Хитлер искаше да нахлуе в Полша без страх от война на два фронта, затова трябваше да неутрализира Съветите. Той също така се нуждаеше от достъп до природните ресурси на Русия. Сталин ламтеше за германската индустриална и оръжейна технология. На своя щаб той обясни, че може да унищожи Германия по-късно, след като Хитлер вече му е помогнал в унищожаването на „най-реакционните“ империалистически капиталистически страни, Англия и Франция. Макар че някои се уплашиха, повечето комунисти по света се съгласиха. Дори марксисткият историк Ерик Хобсбам по-късно призна, че не е имал резерви.

Хитлер нахлува в Полша на 1 септември 1939 г. Шестнадесет дни по-късно същото прави и Сталин, като твърди, че „защитава“ окупираните „братя със същата кръв“. Както беше разкрито едва след края на войната, двойното нападение е било удостоверено с таен протокол, придружаващ пакта, който определя границите на съветските и германските „сфери на интерес“ в Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия и части от Румъния.

Джоузеф Майоло, историк от Кралския колеж в Лондон, написа през 2014 г., че споразумението „е дало възможност на двата режима да експериментират с брутално налагане на своите идеологически визии върху народите от Източна Европа“. Британският историк Роджър Мурхаус, чиято книга от 2014 г. „Съюз между дяволи“ включва наскоро публикувани документи от съветско време, пространно показва, че „между окупационните политики, приети от нацистите и Съветите, е имало забележителна симетрия... Двете страни дори са използвали сходни тактики: депортиране, тежък труд и екзекуции".

Съюзът на дяволите изглеждаше сърдечен. През декември 1939 г. Хитлер пожела на Сталин за рождения му ден „щастливо бъдеще с народите на приятелския Съветски съюз“. Сталин отговори с тост за „приятелството между народите на Съветския съюз и Германия, скрепено с кръв“. Но когато през лятото на 1940 г. Сталин окупира Северна Буковина, част от Румъния, Хитлер се говори, че е изпаднал в бяс. Хитлер е бил обезпокоен от близостта на съветските сили до румънските нефтени находища, които са били от жизненоважно знаение за Германия. Министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс пише в дневника си в началото на юли 1940 г.: „Може би ще трябва да се изправим срещу Съветите в края на краищата“.

На 22 юни 1941 г. те го направиха. Сталин не вярваше на разузнавателното предупреждение за германско нашествие. Но скоро той излезе с обяснение за недоглеждането си: пактът беше осигурил на страната му месеци на мир и бе предоставил „възможност“ да се превъоръжи. Това стана официалната линия. Тайният протокол, който разкрива истинската стратегия на Сталин, никога не бе споменат. Разпространяваха се слухове за неговото съществуване, като английски превод беше публикуван от St. Louis Post-Dispatch. Едва през 1948 г. Държавният департамент на САЩ пусна официално копие, заедно с хиляди други документи, иззети от германците. Москва издаде комюнике, с което обяви, че то е подправено и е „обидена“ от „фалшифицирането на историята“.

Жертвите на пакта знаеха по-добре. Но минаха още четири десетилетия, докато накрая, на 23 август 1989 г., около два милиона души образуваха човешка верига, дълга близо 400 мили през балтийските републики, за да отбележат това, което стана известно като Ден на черната лента. Берлинската стена рухна на 9 ноември същата година. На 28 декември 1989 г. в-к „Правда“ призна, че Тайният протокол е бил подписан през 1939 г. и че е нарушавал „суверенитета и независимостта на редица трети страни“. Циркът свърши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 2
Моабет да става
преди 4 години
Аз като българин учил по времето на соца добре си спомням пакта беше добре описан в учебниците. Но също така беше описано, че пакта е предшестван от много опити да се сключи договор с Аглия, Франция и доста други държави /надявам се си чувал за Соболевата акция/. Чак когато всичко друго пропада идва ред на договора Рибентроп- ***. Всички много удобно забравят кой финансира Хитлер да извади Германия от кризата. Лансира се една теория ала барон Мюнхаузен как се хванал за косата и се измукнл от блатото. Военните концерни дали пари на Хитлер и той вложил тези пари във въоръжаване и Германия излязла от голямата криза в която била. На скоро излезе една книга на Николай Стариков. В нея се прави добър анализ на това как лека полека подтикват/подпомагат Хитлер да нападне СССР и как това става въпреки че нямат обща граница. Който не желае да си я купи може да я слуша в You Tube има я на руски. разделена е на глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
shinawatra
преди 4 години
Шоуто да става, в днешно време е скучно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
Google:Ивайло Желязков порно>> положителни резултати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 9
cum on ABBA face
преди 4 години
абльо ! Ася ИвановаЗуан интересни неща разказва обичал си да ти чешат аналннната вена . снимки имала даже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 15
fon
преди 4 години
Тоя на моята снимка е гад като тоя на твоята снимка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 16
ABBA
преди 4 години
Барем с едно Зиг-Хaйл няма ли да ни удостоиш?Да комунизма е лошо нещо,но този на твоята снимка е не по-малка гадъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 16
fon
преди 4 години
И какво е учил българина за ВСВ, след като не е учил за този пакт? Че Сталин и СССР били добрички и миролюбиви пък лошата Германия ги нападнала "вероломно". Всички бивши соц държави осъдиха СССР, само у нас се разнасят още възхвали за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
русия подписа пакта и плати за това. Жертвите и през ВСВ са между 25 и 41 милиона души. Това са изключително бели хора, от славянски тип. За четири години война са загинали 2 500 чеченци. Толкова. Тъжно и нерадостно. Не обръщайте внимание на пропагандата. Пакта Рибентроп - *** е трагедия за русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 21
ABBA
преди 4 години
Всъщност не се очаква от неграмотни и малограмотни да знаят заМюнхенският договор.Него не го пропагандират по медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 18
ABBA
преди 4 години
Дали на Хитлер.Дадени му от Запада.Даже не дадени, а направо подарени, въпреки договори и договорки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още