IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Нашият свят достигна повратна точка

В телевизионно обръщание към французите преди официалното откриване на срещата на Г-7 той обеща напредък по основните теми

18:51 | 24.08.19 г. 7
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон по време на обяда му с Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон по време на обяда му с Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Няколко часа преди официалното откриване на срещата на върха на Г-7 в Биариц френският президент Еманюел Макрон очерта някои от основните теми в дневния ред на световните лидери. Макрон, който е домакин на срещата, отправи обръщение към французите в кратко телевизионно изявление, съобщава френският вестник Les Echos.

На фона на Атлантическия океан зад гърба му той припомни ключовите предизвикателства, които ще бъдат обсъждани до понеделник. „Нашият свят достигна повратна точка“, посочи Макрон и обеща да направи всичко възможно за постигане на напредък по основните теми. „Вероятно няма да успеем във всичко“, предупреди обаче той предвид очертаващите се противопоставяния.

По отношение на икономиката и възникналите през последно време опасения от рецесия в САЩ и Германия Макрон обеща да работи за по-голям растеж и повече работни места. „За да постигнем истински растеж, трябва да бъдем иновативни“, каза френският президент. Той смята да убеди партньорите си, че „търговското напрежение е лошо за всички“.

Вчера американският президент Доналд Тръмп реши да повиши митата върху вносни китайски стоки на стойност 550 млрд. долара. Новата ескалация на търговския конфликт между двете най-големи икономики в света е съпътствана от заплахи за облагане с мита на френските вина в отговор на данъка върху големите технологични компании, въведен от Франция.

Европейският съюз вече съобщи, че ще бъде солидарен с Париж. По време на брифинг в събота председателят на Европейския съвет Доналд Туск беше категоричен: „ЕС е на страната на Франция, ако САЩ наложат мита на Франция, ЕС ще отговори по същия начин“.

Днес Макрон обядва с американския президент Доналд Тръмп, като двамата са обсъдили международното положение и „успокояването на напрежението“ по думите на френския президент след срещата.

Макрон обеща още по време на заседанието на Г-7 да бъде постигнат „истински напредък“. Ще има „нови силни инициативи за Африка“, каза той. Френският президент изрази задоволство от проектите в морския сектор за забавяне на скоростта на придвижване на корабите с цел намаляване на въглеродните емисии, както и в текстилния сектор, чиито лидери ще поемат конкретни ангажименти по темата в Биариц. „Въпреки че имаме разногласия със САЩ, трябва да отговорим на призива на океана и на гората“, посочи Макрон.

И тук обаче задачата изглежда тежка, тъй като амазонската гора продължава да изчезва заради пожарите. Необходима е „пълна мобилизация на силите“, за да помогнем на Бразилия и на засегнатите страни да се преборят с горските пожари и освен това „да инвестират в залесяването“ на засегнатите области, каза Макрон. Посланието вероятно няма да се хареса особено на бразилския президент Жаир Болсонаро.

В петък Болсонаро заяви, че пожарите в Амазония не може „да служат като претекст за евентуални международни санкции“. Той увери, че „някои страни (САЩ) ще защитят Бразилия на срещата на Г-7“.

Положението в страната обаче взе първата си жертва – Макрон вече се противопоставя на споразумението за свободна търговия между ЕС и страните от Меркосур. Позицията му се споделя неохотно и от Доналд Туск. „Разбира се, че ще подкрепим споразумението между ЕС и Меркосур…, но е трудно да си представим хармоничен процес на ратификация от европейските страни, докато бразилското правителство позволява унищожаването на белия дроб на Земята“, каза Туск.

Защитавайки търпението на Г-7 във все по-дестабилизиран от конфликти свят, френският президент смята да постигне „полезни споразумения“ във връзка със ситуацията в Сирия, Либия, Украйна, Северна Корея и най-вече Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
разправяло се, една жена каза на баба ти, дедо ти .... каи нещо смислено ве оллигоффрен просст, друго си е да се омъжиш за педдалист кат в Люксебургските амбриажжи нал тъй ? И ти ло си така, боцкат ли те в дупарката ?!? .... :))Дааеебба долллнитте ви *** дет гъллтате за жълти стинки кво ли не ...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 7
michaelis12
преди 4 години
ми може да се е развел примерно и за тяа да я нема Людмилата или твойта просста глава не мое да стигне до там ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 35
korn
преди 4 години
Значи ако плющиш по възрастни жени от теб, не си мъж така ли? Ако те кефи някоя милфарка или кугарка си луд? Четох за твоя вожд- Путин, бившата му жена изглежда като онези животни дето обичат да се въргалят в калта. Разправяла че я биел. Разправя се че имал връзкас 30 години по младата от него мюсулманка Кабаева, дъщера на оня *** Усманов, и незаконни деца. Не ми звучи много християнско и нормално всичко това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 23
ABBA
преди 4 години
"Всички световни лидери си имат жени ..."да, но не баби, с които да се криеш, че не си мъж като мъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 27
bgMan
преди 4 години
И тоя ли мисли да сменя демокрацията както мислят Ердоган и Путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 33
korn
преди 4 години
Всички световни лидери си имат жени с които се появяват на световни форуми, само Путин е винаги сам и без жена. Много странно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 22
ABBA
преди 4 години
Путин подари букет цветя на баба Макроница,но се ръкува с Макрон така, че да го държи на разстояние.Зер нетрадиционно мисли тоя Макрон, трябва да се внимава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още