IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Влошаването на икономиката не трябва да предизвиква паника

Според управителя на Бундесбанк в момента няма необходимост от по-големи икономически стимули

13:04 | 25.08.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на германската централна банка Йенс Вайдман предупреди, че влошаването на икономическото състояние не трябва да предизвиква „паника“. Изказването му бе направено почти три седмици преди следващата среща на ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ), на което се очаква решение за нови икономически стимули.

И макар Германия да страда от икономическо забавяне, то е погрешно да се смята, че паричната политика е подходящият отговор, заяви Вайдмат в интервю за в. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, цитирано от Bloomberg.

Според управителя на Бундесбанк, ако се стигне до рецесия, това ще изисква фискален отговор от страна на правителството, но в момента няма необходимост от по-големи икономически стимули.

„Призовавам за особено внимание с покупката на правителствени облигации, тъй като те заплашват да размият границата между паричната и фискалната политика“, заяви Вайдман.

Миналата седмица членът на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен заяви, че ще са необходими „значителни и въздействащи“ икономически мерки през септември. Гуверньорът на финландската централна банка посочи още, че когато става въпрос за финансовите пазари, е по-добре да задминеш очакванията, отколкото да ги разочароваш.

Някои експерти прогнозират намаляване на лихвите на следващата среща на Управителния съвет на ЕЦБ през септември. Според Вайдман обаче свиването на лихвите в даден момент ще спре да бъде ефективно.

„Колкото по-ниски са лихвените проценти, толкова по-силно е желанието за запазване на парични средства“, заяви Вайдман, но допълни, че според него все още не е достигнат този момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Браво на руснаците! Има много безпилотни машини вече по света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Lucifer
преди 4 години
Отрицателните лихви са нелогични, антиикономика, израз на безсилие на ЕЦБ! Не може да се очаква чудо, а по-скоро логичен кейнсиански разпад....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Да бе, споко, то и скоро за нямането на хора не трябва да има паника.Руснаци пуснаха безпилотни комбайни:https://youtu.be/rAzC45ROLOAАй те има винаги къде какво да правят, но при нашето земеделие и села?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
"Колкото по-ниски са лихвените проценти, толкова по-силно е желанието за запазване на парични средства, заяви Вайдман, но допълни, че според него все още не е достигнат този момент." -Въпросът е , кога ще го достигнете този момент ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още