IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За САЩ Джордж Озбърн е по-добър вариант за шеф на МВФ

Британецът ще бъде по-добър за американските интереси и ще представлява решителен глас за реформа от страна на предлагането в целия свят

11:06 | 26.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джордж Озбърн възстанови британската икономика от рецесията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джордж Озбърн възстанови британската икономика от рецесията. Снимка: Ройтерс

Когато наскоро новият британски премиер Борис Джонсън разговаря с Доналд Тръмп, той имаше конкретно искане: Моля, подкрепете Джордж Озбърн, бившият финансов министър на Великобритания, да ръководи Международния валутен фонд. Това е услуга, която Тръмп би могъл да направи, като тя дори може да превърне фонда в значим, ако световната икономика изпадне в затруднение, пише в. Wall Street Journal.

МВФ се нуждае от нов управляващ директор, защото Кристин Лагард заминава да ръководи Европейската централна банка. Традицията е Европа да избира шефа на МВФ, докато американец оглавява Световната банка. Европейският съюз номинира Кристалина Георгиева, български ветеран в средите на международните институции, но с малко мнозинство и след спорен дебат, в който по-пазарно ориентираните северноевропейци се противопоставиха.

Нямаме нищо против Георгиева, която като номер две в Световната банка бе полезна на американеца Дейвид Малпас, който е новия президент на банката. Това й спечели подкрепата на министъра на финансите на САЩ Стивън Манучин.

Но със забавянето на световната икономика - и предстоящите проблеми с търговията, Китай, Brexit и други - МВФ, който в миналото направи повече за насърчаване на икономическите политики за растеж, може да бъде много важен. Като финансов министър на Великобритания в продължение на шест години Озбърн беше архитект на политиките, които помогнаха за съживяване на британската икономика след финансовата паника и рецесията през 2008-2009 г.

Той намали корпоративните и индивидуалните данъчни ставки и се противопостави на кейнсианскaта ортодоксалност, като наложи разходна дисциплина след разточителните години на последното лейбъристко правителство. Британската икономика се възстанови по-бързо от останалата част на Европа. Озбърн също така публично подкрепи данъчната реформа на Тръмп. 

САЩ имат влияние над избора за ръководител на МВФ, ако решат да го използват. Американските данъкоплатци осигуряват най-голям дял от средствата на фонда, а САЩ могат да наложат вето на избора на Европа. МВФ също ще трябва да премахне сегашната си възрастова граница за своя ръководител (до 65 години), тъй като Георгиева е на 66 години.

Ветото не би направило Европа щастлива, макар че ще зарадва Джонсън, с когото Тръмп е по-вероятно да сключи краткосрочна търговска сделка. Тръмп може да предложи отмяна на заплахата си за мита върху европейските автомобили, което може да спечели германците.

По-важното е, че Озбърн ще бъде по-добър за американските интереси и ще представлява решителен глас за реформа от страна на предлагането в целия свят. МВФ не е имал такъв глас в своята история, може би защото фондът никога не е имал британски управляващ директор.

Франция може да възрази срещу всичко, което Джонсън иска, имайки предвид главната му роля в популяризирането на Brexit. Но Озбърн се противопостави на Brexit и почтено подаде оставка от Парламента след референдума, проведен през 2016 г. Подкрепата на Джонсън за него е стъпка към обединението на Консервативната партия, което също е в национален интерес на Америка.

Ако Озбърн се вижда твърде британски за континентална Европа, налице е и Марк Карни, който наближава края на мандата си като управител на Английската централна банка. Той не е привърженик на теорията на предлагането, но разбира финансите, паричната политика и валутните движения и със сигурност би помогнал при нова глобална паника. Той е канадец, като притежава също ирландски и британски паспорт.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу пишеше с чувство на неудовлетвореност за липсата на спешни мерки за растеж в дневния ред на срещата на Г-7 във Франция през уикенда. Германия едва расте, Италия е бъркотия, както обикновено, Brexit се очертава в края на октомври, търговската война между САЩ и Китай ескалира, а Япония се насочва към голямо увеличение на данъците. Може би започването на дебат за това кой да води МВФ ще привлече вниманието на Г-7 относно необходимостта от обсъждане на политики за растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
dakl
преди 4 години
За тези които вземат окончателното решение , е важно каква е степента на манипулируемост и управляемост на претендента за такава висока позиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Аз също предпочитам Джордж Осбърн, а не баба Сталинка пред пенсия. Не за друго, а затова, че всичките родни медии ще изкарат Кристалина легенда или велика жена лидер и разбира ще ни напомнят как жените били подценявани и дискриминирани и било спреведливо да им се помогне да станат лидер и разбира се Кристалина ще бъде "доказателството" за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още