IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли държавата да субсидира чартърни полети в подкрепа на туризма?

Трябва да има възможности за печалба, иначе няма смисъл, заяви премиерът Бойко Борисов

17:15 | 26.08.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Идеята държавата да субсидира чартърни полети за стимулиране на туризма не среща одобрението на експрети в бранша. Според Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, е голяма заплахата парите да отидат по предназначение, съответно да бъдат пропилени.

„Трябва да се види какво точно иска държавата, тъй като многократно министърът на туризма повтори, че туризмът е 100% частен“, коментира Румен Драганов, цитиран от БНР.

Според експрета държавата бяга от отговорност по отношение на своята собственост.

„По Конституция това са археологически паметници, цялата плажна ивица, чудесата на природата. Тук точно трябва да видим какво, от кого иска да се дистанцира държавата, която казва: "Аз няма да участвам в привличането на туристи, направете го вие", коментира Драганов. 

Идеята държавата да субсидира чартърни полети за стимулиране на туризма у нас беше анонсирана от премиера Бойко Борисов.

"Очаквам от НСОРБ, Министерството на туризма и местните власти план как държавата може да подпомогне туризма със субсидиране на чартърни полети. Трябва обаче да има възможности за печалба. Няма смисъл данъкоплатците да дават и пак да сме на загуба", каза Борисов в курорта „Албена“ по-рано днес, пише БТА.

"Приветствам решението на правителството да стимулира чартърни полети към морските ни курорти, защото това е сериозна подкрепа за българския туризъм, за малкия и среден бизнес във Варна и региона, за откриването на нови работни места. Това е и дългогодишно желание на браншовите организации от нашите курорти. Знам, че Министерството на туризма има разработен механизъм от международна консултантска компания как да бъде реализиран този процес. Вярвам, че подкрепата на чартърните програми ще бъде и подкрепа за амбицията ни за превръщането на Варна в дестинация за четири сезона", коментира по-късно кметът Иван Портних пред журналисти.

Относно спада на туристите у нас през юни Румен Драганов каза, че той е с близо 100 хиляди души - около 55 хиляди по Южното Черноморие и около 44 хиляди по Северното, но сезонът е стабилен. Според експерта ситуацията е била предвидима заради връщането на Турция, Египет и Тунис на туристическия пазар.

Във Варна се провежда 69-ата научна конференция на Международната асоциация на научните експерти по туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Държавата НИКОГА не трябва да субсидира бизнес, който плаща МРЗ, никога. Ако има субсидии те трябва да са разпределени в сектори, където заплатите са доста по-високи, а не ниски. Питате се защо да субсидираме "богатите", а всъщност реално искаме високо-платени работни места ДА СЕ УВЕЛИЧАТ, а ниско платените да намалеят, за да може да се подобри жизненият стандарт на младите у нас и да бъдат принудени да работят за МРЗ. Много по-евтино е просто държавата да даде парите директно на ръка получаващите МРЗ, а не на техните шефове, защото тези работници няма видят и стотинка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Проблемът на Черноморието е,че е нацелен на евтинийка непретенциозна.На нея спонсорството и идва дюшеш:- чалгийка, напиване, яко бичи нещо, подобно на музика - идилия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
E то Швеция си субсидира емигрантите, *** к'о стана:Малмьо - фрашкан с мигранти.Иииии:Районът Риберсборг в шведския град Малмьо е отцепен от полицията, след като трима неизвестни с маски откриха огън по разхождащи се в местния парк жители на града.В резултат на стрелбата загина 30-годишна жена, която се разхождала с детето си. Куршумът попаднал в главата й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Т.е вие предлагате ние субсидираме унищожаването на българското черноморие, за да може батко и братко да имат гарантирана печалба т.е айдуците като милен велчев и други такива да не фалират, за да може да поддържат изкуствено работни места, които плащат МРЗ. Това е абсолютно престъпно начинание... Същите туристически айдуци искат да внасят пришълци, които да им работят без пари, да не фалират. Май е време за фадромата другари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още