IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчелари искат регламент за директно подпомагане

Големият проблем е ежегодното отравяне на стотици хиляди пчелни семейства, твърдят отг Съюза на българските пчелари

10:09 | 27.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Български пчелари обмислят протест заради редица нерешени проблеми в сектора. Те алармират за масово измиране на пчели и недостатъчната грижа на държавата за тях. Само за 10 години 40% от пчелите по света са изчезнали. Ако пчелите изчезнат, това би означавало срив в световната екосистема, защото благодарение на тях хиляди растителни видове се възпроизвеждат.

България не се различава от глобалната тенденция. Тук тя се допълва от отрови, с които земеделските производители обработват реколтата и които са пагубни за насекомите. Пчелари приеха декларация, в която настояват за спешни действия от страна на държавата.

"Искаме България да излезе с позиция по програмата за обща стопанска политика. Да се приеме регламент, в който пчеларите да бъдат директно подпомагани за опрашителната дейност на пчелите", обяви председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той съобщи, че не всички пчелари могат да кандидатстват за финансиране по програмите. За целтра трябва да имат минимум 20 пчелни семейства и задължително да бъдат земеделски стопани, което означава, че трябва да се осигуряват.

"Това е проблем от години. Винаги ни препращат към Министерството на финансите, когато повдигнем този въпрос", отбеляза инж. Михайлов.

И подчерта, че големият проблем е ежегодното отравяне на стотици хиляди пчелни семейства. Пчелите намаляват, компрометира се продукцията и това е удар по бизнеса, настоя той. По думите му вторият проблем е ниската изкупна цена на българския пчелен мед на едро. Тази година изкупните цени са паднали драстично.

Инж. Михайлов посочи, че у нас има безмитен внос от Украйна, внос от Китай и от други страни. На мнение е, че този внос определя ниските изкупни цени на българския мед. И алармира, че може да бъде блокирана продажбата на българския мед в ЕС.

"Настояваме за дирекция за пчеларството и да има отделно звено, което да отговаря само за пчелите. Ние сме пренебрегнати, а при нас проблемите са постоянни", заяви председателят на Съюза на българските пчелари.

По последни данни производството на мед у нас продължава да спада, а инж. Михайлов обяви, че вероятно предстои протест на пчеларите.

Вижте още във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още