IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Австралия и Нова Зеландия се възползват от протестите в Хонконг

Най-големият китайски сайт за имоти в чужбина е регистрирал повишение с 50% на запитванията от Хонконг за австралийски имоти

11:59 | 27.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Запитванията от хонконгски купувачи за скъпи жилища в Австралия и Нова Зеландия са се увеличили заради антиправителствените протести в града, които карат заможни инвеститори да търсят убежище другаде, сочат данни на брокери на недвижими имоти, цитирани от Ройтерс.

Джейми Ми, партньор в базираната в Мелбърн компания Kay & Burton, казва, че имотната агенция получава около една трета повече запитвания от обичайното от купувачи от Хонконг, като повечето от тях се насочват към луксозни имоти на цена над 5 млн. австралийски долара (3,4 млн. щатски долара).

Според нея протестите в Хонконг са ускорили мотивацията през последния месец на богатите купувачи да търсят жилищни имоти, в които да насочат парите си.

Juwai.com, най-големият китайски сайт за имоти в чужбина, е регистрирал повишение с 50% на запитванията от Хонконг за австралийски имоти през последното тримесечие.

„В настоящата среда Австралия изглежда като безопасно пристанище – едновременно на удобно близко разстояние и достатъчно далече от дома“, казва изпълнителният председател на Juwai.com Георг Чмиел. Закупуването на имот в Австралия и Нова Зеландия не предоставя местожителство на инвеститорите от Хонконг.

Редица брокери на недвижими имоти казват, че запитванията за закупуване на имот вероятно идват от заможни чужденци, които вече са получили разрешение да живеят в Австралия или Нова Зеландия и вероятно планират стратегия за напускане на Хонконг.

Австралия регистрира повишен интерес към визовата й програма само за милионери от страна на заможни жители на Хонконг, които търсят убежище на фона на политическите сътресения на управляваната от Китай територия.

Въз основа на програмата хората могат да получат временна виза, ако инвестират най-малко 5 млн. австралийски долара (3,4 млн. щатски долара) в Австралия.

Нова Зеландия има сходни визи за инвеститори, които изискват минимум 3 млн. новозеландски долара (1,9 млн. щатски долара).

Друг фактор за ръста на запитванията за закупуване на имот в Австралия и Нова Зеландия са икономическите последици от протестите за азиатския финансов център, който сега е изправен пред първата си рецесия от десет години.

Джеймс Чан от компанията Bayleys Real Estate в Нова Зеландия казва, че запитванията се увеличават след засилването на протестите. „Те започват да мислят за това как да защитят парите си – необходимо е да потърсят убежище“, отбелязва той.

Официални данни показват, че общото равнище на закупените жилища от чужденци в Нова Зеландия е относително ниско – около 3% от сделките в страната, но в данните не влизат закупените чрез тръстове имоти.

Имотният сектор в Австралия отдавна е предпочитана дестинация от чуждестранните купувачи, особено китайци, въпреки че търсенето през последните години беше охладено от растящите държавни данъци върху закупени имоти от чужденци.

Австралия и Нова Зеландия въведоха също по-строги регулации върху закупените от чужденци съществуващи жилища през последните години, което тласна китайските инвеститори към нови апартаменти.

Данните на правителството за инвестициите в имоти на чужденци през 2018 и 2019 г. все още не са публикувани. През предходната година китайските инвеститори бяха най-голямата група чуждестранни купувачи на имоти в Австралия с вложени общо 12,7 млрд. австралийски долара (8,6 млрд. щатски долара). През същата година инвеститорите от Хонконг са вложили 2,8 млрд. австралийски долара (1,9 млрд. щатски долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още