IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни казва Бъфет с мълчанието си?

От 1987 г. насам делът на кеша в портфейла му е бил по-висок само през годините, предшестващи финансова криза

17:45 | 31.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Този път е различно", викът на инвеститорите, които забелязват безвъзвратно променен пазар на всеки няколко години, е особено гласовит в днешно време, пише Нир Кайсар за Bloomberg. Лихвите достигнаха историческо дъно, а американските акции - исторически връх. Книжата на FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google) ще управляват пазарите вечно. Инвестирането в стойност (в противовес на акциите на растежа – бел. прев.) е мъртво.

По време на предишни балони Уорън Бъфет, повелителят на инвестициите в Америка, предложи своята мъдра - и неизбежно непопулярна - перспектива. Когато в края на 90-те години дотком манията бушуваше, той пословично предупреждаваше да не се преследват интернет акциите. А по време на финансовата криза през 2008 г. той помоли инвеститорите да не се отказват от американските акции. Разбира се, нито един от тези епизоди не се оказа различен от безбройните предшестващи ги, поне що се отнася до инвестирането.

Този път Бъфет нехарактерно липсва в разговора, но това не означава, че възгледите му са по-малко ясни или по-малко си струва да им се обърне внимание. 

Да започнем с любимия барометър за фондовата борса на Бъфет - съотношението пазарна капитализация спрямо БВП. Както подсказва името му, то измерва общата стойност на фондовия пазар като процент от БВП. Казано по-просто, по-ниското съотношение е бичи индикатор, а по-високо - мечи.

Съотношението предсказа последните два пазарни спада. То достигна 146% при пика на дотком балона през 2000 г., което бе рекорд по това време и доста над средното му ниво от 89% от 1975 г. насам, според данните, събрани от Световната банка. Съотношението отново достигна пик - от 137%, точно преди финансовата криза през 2007 г. Къде е то сега? Съотношението пазарна капитализация/БВП отбеляза нов връх от 154% през 2017 г. и почти със сигурност днес е още по-високо, като се има предвид, че американският фондов пазар нарасна с приблизително 7% от края на 2017 г.

Вероятно е безопасно да се каже, че Бъфет не обича високото ниво на фондовата борса. И ако съдим по рекордните 122 милиарда долара в кеш, които съхранява в своята компания Berkshire Hathaway, също е безопасно да се предположи, че той не очаква пазарът да остане завишен завинаги. Купчината кеш на Бъфет съставлява повече от половината от портфейла от публични компании на Berkshire в размер на 208 милиарда долара, а от 1987 г. този дял е бил по-висок само през годините, предшестващи финансова криза.

Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Нека вярват, че инвестиране в стойност: мъртво, та аз да пазарувам качество на сгода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още