IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неделчо Тотев: В общинските болници няма как да се вземат пари под масата

Тези лечебни заведения са в неравностойно положение във всяко едно отношение, каза председателят на Сдружението на общинските болници

11:26 | 27.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В общинските болници няма как да се вземат пари под масата за лечение, заяви пред БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев по повод изнесените данни от управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев, че доплащаме 4 млрд. лева за лечение.

„Сега, дали сумата е толкова, дали са 4 млрд., или повече или по-малко, ми е трудно да кажа, той явно разполага с данни, с които аз няма как да разполагам“, коментира д-р Неделчо Тотев.

Той категорично отрече, че в общинските болници се вземат пари под масата. „...Може би има единични случаи, не казвам, че няма, няма как да няма. Но ако ти поискаш от пациент пари, говоря от позицията на лекар, работещ в общинска болница, ами пациентът ще каже: Вместо да давам, аз ще ида в областна, частна или някъде другаде, където се предполага, че ще му бъде оказано на по-високо ниво и истинска помощ. Няма как да се случи това нещо“, заяви Тотев.

Относно коментарите на управителя на НЗОК от вчера Тотев посочи, че са казани „някои истини, които са всеизвестни и едва ли имат нужда от доуточняване“.

„Принципно съм съгласен, но едно нещо не мога да приема и категорично отричам .... че в държавните и в общинските болници се дават най-много пари под масата. За държавните не знам как е, за общинските смея да твърдя, че ние сме болниците, които сме в неравностойно положение във всяко едно отношение...“.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев обаче добави, че хроничното недофинансиране подтиква персонала в болниците да иска пари под масата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още