IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия отново излезе на дневен ред промяна в пенсионната система

Идеята на централната банка на Русия и Министерството на финансите е „пенсионният капитал” да стане почти пълноценна частна собственост

18:21 | 27.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Русия и Министерството на финансите ще се откажат от термина „индивидуален пенсионен капитал“ (ИПК). На негово място ще дойде нова система за финансиране на пенсиите, подробностите за които ще бъдат обявени след седмица. Идеята „пенсионният капитал” да стане почти пълноценна частна собственост съобщи заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев, цитиран от ТАСС.

Според него, след като текстът на законопроекта се появи в публичното пространство, ще започне обществено обсъждане. Той не изключи въпросът да бъде повдигнат на Московския финансов форум, който ще се проведе на 12 и13 септември. Мойсеев подчерта, че системата отчита развитието в ИПК, а основната ѝ тема ще бъде „отхвърляне на всякакви средства, които ще принудят гражданите да се присъединят“.

Концепцията за ИПК беше представена през 2016 г. Вноските за пенсия в неправителствените фондове в тази система ще плаща работникът, а не работодателят, както е сега. Участието в ИПК би трябвало да даде възможност за промяна на размера на вноските или отказ той да ги плаща.

Основният въпрос остава влизането на гражданите в тази система – експертите не могат да се споразумеят дали това трябва да се случи автоматично, както предложи финансовото министерство, или трябва да бъде напълно доброволно, както е склонен това да стане президентът на Руската федерация Владимир Путин. Текстът на документа така и не стана достъпен за обсъждане при предишното му обявяване.

Повишаването на възрастта за пенсиониране отложи дискусията за ИПК за неопределено време. Въпреки това министърът на финансите Антон Силуанов през декември 2018 г. не изключи пускането на системата от 2020 г.

През юли беше съобщено, че общественото обсъждане на проекта за ИПК може да бъде отложено за следващата година по инициатива на централната банка на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 6
ivailojelyazkov
преди 4 години
русоробите абльо и имераторчо КЪДЕ СТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ колко е живота на мъжа в маскавията и КОГА започва изплащането на пенсии? аууу колко ЖАЛКО Е ДА СИ русофил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още