IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Мораториумът върху търсенето на шистов газ да се преразгледа

Трябва да има забрани и ограничения по повод фракинга преди етапа на започване на добива, препоръчват Иван Стамболийски и Никола Сечкарьов

13:10 | 28.08.19 г. 38
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мораториумът за провеждане на фракинг операции в България при търсенето на шистов газ трябва да бъде модифициран. Около това мнение се обединиха Иван Стамболийски, бивш директор на “Булгаргеомин”, и геологът-изследовател от Terroleum UGC доц. Никола Сечкарьов. В ефира на  Bloomberg TV Bulgaria Стамболийски напомни, че в последните години вниманието в България е насочено изключително към морското сондиране.

“В известен смисъл буди безпокойство фактът, че работите на суша са в изключително малък обем, няма инвеститори в тази сфера”, посочи експертът.

По думите на Сечкарьов съвременното сондиране е високотехнологична производствена дейност и при правилното ѝ прилагане не носи никакви щети за околната среда.

“За всичките години, след налагане на мораториума, голяма част от процесите, свързани с проучвателните дейности и фракинг технологиите, се промениха”, отбеляза той и съобщи, че територията на нашата страна безспорно крие своя потенциал и средни по големина компании искат и могат да започнат проучвания.

Сечкарьов смята, че трябва да се даде шанс на проучванията и да се разбере какъв е потенциалът на шистовия газ в нашата страна.

“Към настоящия момент никой не знае какви са запасите, а същевременно казваме, че няма да дадем и възможност някой да проучи и да каже цифрата”, отбеляза геологът и добави, че България може да бъде до голяма степен енергийно независима.

Според специалистите трябва да има забрани и ограничения по повод фракинга, които обаче да са ясно разписани и по-скоро насочени преди етапа на започване на добива. Те потвърдиха, че много от вредните, съпътстващи фракинга елементи, постепенно се отстраняват благодарение на опита на американската практика, но са категорични, че трябва да има ограничения, за да бъде запазена българската природа.

Стамболийски и Сечкарьов препоръчват България да е в течение на това, което става по света, а българските специалисти да знаят повече за метода на работа и усъвършенстването му.

От видео материала можете да разберете повече от коментарите на експертите.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 години
Уранодобив с фракинг? Да, взривява се материалът в мините но ... какво пропускам? Наистина, за пръв път чувам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 години
Не бива да оставяме природата за после. Децата ни живеят в нея тук и сега. Безотговорно е и глупаво, ако се замислиш: При положение, че сега, в момента, развитието на MDP би могло да бъде съфинансирано от ЕС, да пропуснем възможността, е бездарно и глупаво. Още повече, че това води до сериозен тласък в много технологични сфери. Искаме икономика с висока принадена стойност? ЧУДЕСНО! Кой и кога друг път, би ти дал пари, за да правиш още повече пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Ти наистина си тъъъъпо парче. България добиваше радиоактивни елементи(основно уран) за СССР чрез фракинг. Появяващите се периодични повишени нивото на радиацията в питейната вода на Южна България(например Хасково) са следствие от този добив. По тезата ти за шистовия газ, след като технологията е безпереспективна защо американската LNG е по-евтина от руската тръбна, та и ние даже си купуваме от нея? Тъъъъъпо парче си тролееее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 4 години
ако някой ми каже една минна технология дето е чиста и незамърсява изобщо, ще му стисна ръката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 6
Shadow1
преди 4 години
Съгласен съм че ще навреди на природата фракинга. Затова за да не си губим времето да спорим колко и как, казвам просто да зарежем природата и да се фокусираме върху бизнеса. Защото не става и двете едновременно, нали от доста години уж все се опитваме да ги съчетаем, а докато сме бедно природата ще страда повече и за по-дълъг период от време. Като стигнем средното Европейско ниво, тогава да започнем да я поправяме помалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 години
Да ти таковам платформата, Инвесторе! Краде!Та, думата ми бе че, с фракинга, стои въпросът не ;дали , а кога ще си отровим земя и води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 години
Глупости. Можем да сме и богати, и със запазена природа. Ама някои постоянно разнасят пораженски твърдения. Сондираш ли мултиплекси, (РАЗБИРА СЕ, СТИГА ДА ИМА ЗАЛЕЖИ!) , можеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 10
Shadow1
преди 4 години
Вижте сега, понеже много хора са затруднени да преценят дали е щадящ природата метода, ще ви улесня в решението. В момента България е и най-бедната и с най-замърсената природа в ЕС, избора е или да продължим да сме най-зле и в двете или да зарежем природата която така и така е съсипана и да се пробваме да забогатеем. Или да сме бедни и с лоша природа или богати и пак с лоша природа, но тогава вече ще сме по способни да я възстановим, но е невъзможно да сме бедни и с добра природа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Ооо да, тъкмо вчера давах за пример колко лош е този мораториум и те ще вземат да го пооправят. Да не повярваш чак на такава добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още