IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея вече не е преференциален търговски партньор на Япония

Сеул пък отмени споразумение за споделяне на военна разузнавателна информация между двете страни

11:45 | 28.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тази нощ влезе в сила решението на правителството на Япония за изваждане на Република Корея от "белия списък" със страни с минимални търговски ограничения, информират световните агенции, цитирани от БТА.

Решението вече предизвика реакции и подкопа двустранните отношения, отбелязва Асошиейтед прес.

От 00.01 часа тази нощ японските производители трябва да подават молба за одобрение за всеки договор за износ за Южна Корея, свързан с технологии, като например за флуорирани полиамиди, които се използват за дисплеи. При предишния статут на Южна Корея като преференциален търговски партньор процедурата за проверки на износа към страната беше по-опростена.

След като Япония обяви решението си, Южна Корея също предприе подобна стъпка, която ще влезе в сила следващия месец. Сеул също така отмени споразумение за споделяне на военна разузнавателна информация.

Южна Корея обвинява Япония, че използва търговията като оръжие в друг спор, свързан с колониалното японско управление на Корейския полуостров от 1910 година до 1945 година.

Южна Корея извика днес японския посланик, за да изрази протеста си срещу решението да бъде отнет преференциалният й статут в търговията с Япония, информира ДПА.

Япония защити решението си да премахне Южна Корея от "белия списък" на търговските си партньори. На пресконференция днес японският правителствен говорител Йошихиде Суга каза, че мярката е "необходима от гледна точка на сигурността".

Южнокорейският премиер И Нак-йон каза на министрите си, че правителството ще внесе жалба в Световната търговска организация за решаване на въпроса с "нечестното икономическо възмездие" на Япония. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още