IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танева: От две седмици няма огнище на африканска чума

Правителството отпусна 28 млн. лева за борбата с африканската чума по свинете

13:04 | 28.08.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През последните две седмици няма нито едно новорегистрирано огнище на африканска чума при домашните прасета. Това обяви земеделският министър Десислава Танева пред медиите след заседанието на Министерския съвет, съобщава БТА.

Правителството одобри допълнителни средства в размер до 28 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за изплащане на обезщетения и прилагане на мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Африканска чума по свинете на територията на България. С тях ще се изплащат обезщетения на свинекомплексите, в които са констатирани огнища на заболяването, посочва се в съобщение на кабинета.

Част от средствата са предназначени за подпомагане на стопаните, които доброволно усвоиха месото от животните си, както и за дезинфекция и стимулиране намирането на умрели и отстрелване на диви свине.Съгласно процедурата на Европейската комисия се извършва частично рефинансиране на направените разходи.

Всички мерки, които прилагат ветеринарните власти, са съгласно Стратегията за борба с Африканска чума по свинете от 2015 г. на Европейския съюз, каза министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг пред журналисти в Министерския съвет. 

Танева добави, че тези средства са част от прогнозните разходи в размер на 23 млн. евро, които са били поискани и представени на Европейската комисия на 14 август. След одитите и проверка парите ще бъдат около 75% съфинансирани от ЕК. Средствата ще бъдат изплащани за компенсации заради засегнатите животни, разходите по дезинфекция, както и унищожените суровини и фуражи.

Към днешна дата са регистрирани 33 огнища на АЧС по домашните свине. В последните две седмици няма нито едно регистрирано огнище при домашните прасета. За целия август са регистрирани 5 огнища. През юли обаче те са били 28.

"Очевидна е тенденцията на рязък спад", каза Десислава Танева. По думите й при дивите свине към настоящия момент са обявени 43 инфектирани зони в 10 области. Изготвен е план за годината, който има за цел да намали популацията им. Затова в момента са изградени 450 капана. Съгласно резултатите от отстрела при индивидуалния лов се отчита намаление на популацията им, допълни Танева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Да, по ублюдките приоритено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Обаче чумата по руските *** продължава да върлува ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Някои джурнаглисти бяха в час с пресконференцията в БТА и последващи изявления, но решиха да са верно чедо на дядо си Юда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Aфриканска чума НЯМАШЕ изобщо!!!Ако имаше:- държавните ветеринари от висока инстанция на N борй въпроса - ние ще платим на испанската референтна лаборатория - нямаше да лукавстват, а щяха да кажат ОК.- кметовете извършиха престъпление, изпълнявайки заповед без подпис, печат и изходящ номер.Търсете филмите на ветеринаря Пламен Пасков !!!ЮДИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
защото от три седмици няма живо прасе ! Това ми напомня за вица дето националния ни отбор по футбол няма загуба на голямо първенство от 15 години ! Така и с прасетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още