IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация се ускори до тримесечен връх от 3%

Нарастването на годишна база се дължи основно на увеличените цени при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,8%, отчете НСИ

14:11 | 30.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ръстът на производствените цени се ускори през юли, като увеличението на годишна база е с 3%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Налице е ускорение, защото преди месец тази инфлация в размер на 0,9 на сто. Сегашното ниво е най-високо от април насам. Нарастването на общия индекс се дължи на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,8%, в добивната промишленост - с 1,7%, и в преработващата промишленост - с 1,1%.

По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4,5%, при производството на облекло - с 3,5%, и при производството на хранителни продукти - с 2,9%.

Намаление на цените е регистрирано при производството на основни метали и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - по 0,4%.

Индекс на цените на производител в промишлеността

На месечна база производствените цени нарастват с 1,3%. По-високи цени през миналия месец в НСИ отчитат при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,2%, и в преработващата промишленост - с 0,7%, а в добивната промишленост се наблюдава намаление с 0,5%.

Най-голямо увеличение на цените в преработващата промишленост е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1,4%, и при производството на химични продукти - с 0,6%.

По-значително намаление на цените през миналия месец в НСИ наблюдават при производството на основни метали и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - по 0,8%.

                Общ индекс на цените на производител в промишлеността
                                                   (2015 = 100)

Цени на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли нараства с 1,4% спрямо юни. Покачване се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,1%, в добивната промишленост - с 0,7%, и в преработващата промишленост - с 0,5%.
Най-значително повишение статистиката отчита при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,1%, и при производството на химични продукти - с 0,9%.

По-съществено е понижението на цените при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,6%, и при производството на облекло - с 0,5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли нараства с 3,9% на годишна база, като увеличение има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,2%, и в преработващата промишленост - с 1,4%, а в добивната промишленост е отчетено намаление с 3,2%.

Най-значителен годишен ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6,7%, при производството на химични продукти - с 4,2%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 4,1%.

Най-съществено намаление е регистрирано при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 1,9%, и при производството на тютюневи изделия - с 0,3%.

                        Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността
                                                                             (2015 = 100)

Цени на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през юли нараства с 1% спрямо юни и се увеличава с 1,7% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още