IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рохани: Иран ще продължи да се дистанцира от ядреното споразумение

Ако Европа не предприеме конкретни мерки за своите ангажименти, Техеран ще предприеме трета стъпка, заяви иранският президент

11:00 | 01.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иран ще продължи да се дистанцира от сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, ако Европа не изпълни собствените си ангажименти, заявил е иранският президент Хасан Рохани в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

Техеран иска от европейските страни по сключеното през 2015 г. споразумение за ядрената му програма да вземат конкретни мерки за заобикаляне на санкциите на САЩ, които бяха повторно наложени след изтеглянето на Вашингтон от споразумението през май 2018 година. "Ако Европа не може да предприеме конкретни мерки за своите ангажименти, Иран ще предприеме трета стъпка", отдалечаваща го още повече от спазването на споразумението. "Въпреки това тази стъпка, както и предишните, ще бъде обратима", добави Рохани. 

Техеран не е съобщавал каква ще бъде тази трета стъпка. Иранският външен министър Джавад Зариф обаче каза в интервю за германския "Зюддойче цайтунг", че този етап ще бъде достигнат на 6 септември.

От своя страна Макрон е призовал Иран да покаже сдържаност на фона на напрежението в региона, предаде Асошиейтед прес, цитирайки френското президентство. Техеран трябва да вземе мерки, за да насърчи преминаването към преговори във войната в Йемен, заяви френският президент, призовавайки Иран "да покаже най-голяма сдържаност в Ливан, за да може нищо да не излага на риск стабилността в този момент на изключително голямо напрежение".

Макрон призова Рохани и към спазване на условията на подписаното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още