IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Манолов: Трудът у нас е най-евтиният ресурс

Делът на извънредния труд в България също е най-голям, каза пред bTV президентът на КТ „Подкрепа”

10:21 | 02.09.19 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България правилата за плащане на положен извънреден труд се заобикалят поради нежеланието на работодателите да го заплащат. Трябва да се ограничи обемът на сумираното изчисляване на работното време и всичко над това да се доплаща като извънреден труд, както е редът. Това каза по bTV президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Димитър Манолов е на мнение, че трудът у нас не се цени и е най-евтиният ресурс. Не се уважава и нощният труд, който е най-вредният за здравето. 

Европейската статистика сочи, че българите и гърците работят най-много.

„Шампиони сме по заработени часове в рамките на Европейския съюз за една година. Не твърдя, че сме най-трудолюбиви, но работим най-много. Това най-често се случва по принуда, а не по желание”, коментира Манолов.

Той уточни, че специален извънреден труд е този през събота и неделя и още по-специален – този на национални празници. Единият се заплаща с 50% повече, а другият – два пъти по-високо.

Делът на извънредния труд у нас също е най-голям. „Ние превърнахме сумираното изчисляване на работното време от изключение в правило, което не е добре“, посочи още лидерът на синдиката.

България е една от страните, в които се полага най-много извънреден труд, който не се заплаща като такъв. Причината за това е системата на сумираното изчисляване на работното време, обобщи лидерът на синдиката.

КТ "Подкрепа" призова да се преосмисли принципът за сумирано работно време. Според лидера на синдиката Димитър Манолов по този начин работодателят заобикаля плащането на извънредния труд.

Синдикалните организации са започнали подписка, с която настояват за ограничаване на сумираното изчисляване на работното време на европейско ниво.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 2
creepazoid
преди 4 години
Но невидимата ръка на пазара слага нещата по местата им, колкото на някой хора да не ви се иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
creepazoid
преди 4 години
Соца, байно, е именно в опитите на комуно-олигархията да плаща за труд по-ниска цена от пазарната. Ти някакъв глашатай ли им стана, че взе да дрънкаш глупости или просто си книжен плъх, който няма връзка с реалната икономика. Това какво пише в КТ не означава, че нещата се случват така на практика. Юристите и счетоводителите с това си изкарват прехраната - да намират вратички в закона, а сумарното изчисляване на работното време е цял портал. Социализъм е точно приравняването на отработеното време към 40-часова работна седмица - в българският случай все едно всички работим от 8 до 5 и всички почиваме събота и неделя. Комбайнера като поизтрезнее на 25. Декември сутринта се сеща, че не е купил подаръци на племеннниците - хуква по магазините и не го интересува, че бармана, сервитьорката, таксиджията, продавачите, готвачката, сладоледаджията, машиниста, работниците в електроцентралата, производителите на хляб и т.н. са на работното си място, за да може ТОЙ - КОМБАЙНЕРА да си изхарчи парите и да е доволен клиент, за да може щастлив пак да се качи на комбайната и да работи с песен на уста ХАХАХАХА другото лято. Не е негов проблем наистина, че на всички тези хора на 25 Декември им се плаща толкова, колкото обичайно получават в сряда. Но невидимата ръка на пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Абе няма да ви се избие соца от главите явно много дълго време---как бре, живея зада слугувам на некадърници като теб! :D:D заради такива меринджеи всичката ни раб. ръка избяга. И сега като сте останали само вождове, ще си бачкате сами. Аз работя за западна компания и ще се постарая винаги да си остане така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 2
kony
преди 4 години
Като ти требе труд, че го платиш двойно след 8-мия час , иначе си работи сам. А за нощен труд още 50%, не да ми се правиш на ухапан. И КТ не е да ти защитава интересити като работодател, ти си имаш депутатско лоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
kane
преди 4 години
аз емигрирах и съм работил какво ли не навънработил съм и като синдикатен работникпо въпроса ти за комбайнера:след 8мия час той не си тръгва, но започва да получава с 50 % повече от това което е получавал в първите 8 часа на часмаксимум може да работи 12 часа на ден14 часа по излючение един път седмично60 или 70 часа макс на седмицада зимата на борста комбайнера си почива и си взема 35%-45% от това на което се е осигурявал лятотопри това тъй като труда му е сезонен и пиков той трябва за бъде заплатен по-високо от собственика, ако иска той да се върне при него и в следващия сезонот опита който имам съм стигнал до извода, че ако не съм защитен синдикален член или CEO или в борд на диркеторите/ или подобно изключение/, не бих работил за някой друг, по-добре дирктно за себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 4 години
Няма нужда. Който не може да плаща, ще фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 14
data
преди 4 години
ха , и кви злоупотреби се извърша бе байно ? Нал по КТ в рамките на 6 месеца ти изравняват 40 часовата работна седмица ? Я дай някаква кокретика за т..н тежки злоупотреби ? Злоупотреба ли е че требе да се изпълни някаква поръчка в срок ? Абе няма да ви се избие соца от главите явно много дълго време - КТ трябва да отговаря на потребностите на икономиката ( демек да предполага цикличност) а не обратното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 3
creepazoid
преди 4 години
Голям проблем на нашата икономика е, че всички искаме да плащаме по-малко за нещата, които потребяваме, отколкото те действително струват. И затова потребяваме некачествени стоки и услуги, и затова всичко ни е втора употреба. Същото е и с трудовият ресурс. Прекалено евтиният труд пречи на технологичното развитие, както и на повишаването на производителността на труда, защото по този начин работодателите не са мотивирани да инвестират в капитал. Комбайнера с комбайната си свършва много повече работа и изкарва повече пари, отколкото баба му с още стотина като нея, нали така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 2
creepazoid
преди 4 години
За щастие вече не сме всички комбайнери. Има цели сектори от икономиката, в които няма сезонност, и въпреки това всички заети в тях са на сумарно работно време - с изключение на висшия мениджмънт, разбира се. В същото време в туризма например всички служители ги пращат на борсата след края на сезона - най-вероятно и на комбайнера му се случва същото, въпреки, че биха могли в случая да се възползват от възможностите, които дава сумарното работно време. Със сумарното отчитане на работното време се извършват тежки злоупотреби - за това говори г-н Манолов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 9
georgi_shum
преди 4 години
Някой да те спира Ти да станеш работодател? Отвори си фирма, организирай си някакво производство, и плащай по правилата! Покажи на всички как се прави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още