IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви са риск, какъвто инвеститорите досега не са виждали

Ключовото нещо, към което трябва да се придържаме в нашата ера на изненади, е съмнението

09:00 | 14.09.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Акциите са надценени, а американските акции - особено много. Цените им са необичайно високи в сравнение с корпоративните продажби, печалби, активи, и спрямо брутния вътрешен продукт (последното е любимата мярка на Уорън Бъфет), пише Мерин Самърсет Уеб за Financial Times.

Така че не бива да ги купувате Това е трудно да се оспори. И затова последната оценка на групата за стратегии GMO за вероятната седемгодишна възвръщаемост на акциите е толкова мрачна: те очакват отрицателна възвръщаемост от 3,8% за големите американски акции и минус 1% за малките.

В глобален план може да станем свидетели на малка положителна възвръщаемост. Но GMO прогнозира, че ще трябва да вложите голяма част от парите си в рискови акции на стойността от развиващите се икономики, ако искате да спечелите доходност, която се доближава до дългосрочната средна реална възвръщаемост от американските акции в размер на 6,5%

Всичко изглежда много ясно. Но не е, защото най-причудливият финансов експеримент в света, отрицателните лихви, продължава. Европейската централна банка вече ще начислява на банките лихва от минус 0,5% върху депозитите им при нея. Швейцарската национална банка пък прилага лихва от -0,75%.

Отрицателните ставки се превръщат в норма за институционалните депозити. Същото може да се случи и с дребните депозити. Швейцарската банка UBS въвежда отрицателна лихва за големи депозити и вероятно тя ще бъде последвана от конкурентите си. Доходността по германските държавни облигации е отрицателна за всички матуритети. Доходността на 10-годишните британски ДЦК е под 0,5% за първи път в историята, докато тази по 10-годишните американски книжа е на историческо дъно, макар и положителна (1,5% - бел. прев.). Общо държавни облигации на стойност 16 трлн. долара по света сега са с отрицателна доходност.

Очаквайте още от същото. Повечето анализатори прогнозират парично разхлабване в САЩ и ЕС през септември. Алберт Едуардс от Société Générale (един от първите, който предсказа всичко това) казва, че бихме могли да считаме това за огромен балон на облигационния пазар, който няма нищо общо със здравия разум. От друга страна човек може да твърди, че това е напълно нормално - защо инвеститорите да не плащат, за да съхраняват кеша си? Те вече правят това за акции, класически автомобили и произведения на изкуството.

Може би, както бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан се изрази този месец, „нулата няма значение.“ Или бихте могли да го приемете като нещо по-ужасяващо - „подходяща реакция“ на факта, че следващата рецесия бързо ще се превърне в глобален дефлационен крах. Това ще изисква комбинация от екстремна фискална политика и хеликоптерни пари, което ще снижи още повече лихвите.

Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Зависи от дивидентът. Когато сгодата от него е над 5% (и то реална, не преди денъкът), когато при това компанията не харчи за данък всичката си печалба, но немалка част от нея реинвестира в бизнес, покрива стари задължения или прави сосно обратно изкупуване на акции, тогава как ще кажеш, че е надценена? Нали надцененост и подцененост се определят от две работи: какво получаваш срещу туй, че държиш акцията и как се развива бизнесът, стоящ зад тая акция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Цялата тая работа с отрицателните лихви и стимулите много намирисва. КАкво ли са намислили големите глави пак? Обикновенно кризи се създават и поддържат с цел да се смени или промени системата на управление. Интересно какво ще е тоя път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Това, че една компания изплаща дивидент не означава, че не е надценена. Нещо си в голяма грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
scott
преди 4 години
ама верно ли не сме виждали?Моето поколение не, но има поколения, живели при ОТРИЦАТЕЛНИ ЛИХВИ! ВЪВ ВАЙМАРСКАТА РЕПУБЛИКА. Тогава, хиперинфлацията е била като отрицателните лихви днес. Какво е правила: евреите и псевдоинвеститорите са печелили пари докато спят! Останалите - на екзистенцминимума и в пълна невъзможност да се измъкнат от бедността. Щото са печелили пари за хляб и докатъ стигнат до пазара са си купували една филия от него, за толкова са стигали инфлиращите пари. Така е и сега: уж има пари, ама банките ти ги зимат още в трезора чрез такси, лихви по кредита и некви такси. Това така поляризира обществото, че вече нема пирамида на властта и постоянно възниква насилие между разорени и разоряващи. Тогава, у хиперинфлационът, насилието е променило играта, така ше стане и сега. Инверситорите ни си предцтавят, че играта на свръхфино изкупуване на активи от бълъци нема а свърши. Е, тя вече свърши. купувай акциес, праи кво щеш. Вече ше се цакате само помежду си. Умните хора купиха и сглобяват ак 47. и вече са готови за търговски войни, пък преговарят......щъкъщите свършиха. поне извън САЩ де. Идеята на хитлер за разоряване на великобритания с фалшиви пари се прави днес от ЕЦБ. Се пак има примцтвенос на идеите. и ше има разорение в европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Консервативният и прогресивно поокухавяващ чичо Уорън не смее да излезе от американския пазар - и затова казва, че няма какво да си купува. Така - като него - ного хора са се вкопчили в БФБ - и не смеят да вдигнат своите премрежени от предразсъдъчни гурели очички към небето, по което плуват облачетата но сосната сгода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Финалът на статията е ного правилен. Ако американският пазар е балоняк (защото като хипермегапрахосмукачка засмука пари от всички пазари) то не е така в Европа. Човекът лесно може да си направи портфейл, който да му носи над 5% годишна сгода и то САМО от дивидент, при това без да рискува със съмнителни компании, но пазарувайки само акции от могъщи такива. Акциите на ного от тях паднаха дори прекалено много и незаслужено - и имат потенциал за капиталов ръст.Проста сметка, която правя на момента - ако някой бе инвестирал 10 Б в следните акции в началото на годината:Daimler (могъщ автомобилопроизводител)Shell (1 петролна и 2 газова компания на света)HSBC (3 бамка на света)Corestate (колосална германска имотаджийска компания)BAT (1 цигараджийска компания на света)Gazprom (1 газова компания на света)BP (2 петролна компания на света)GSK (4 хапчева компания на света)Rio Tinto (1 минна компания на света)BHP (2 минна компания на света)... и ги беше инвестирал по равно - щеше да си спечели около например 790 лв само от дивиденти - т.е. сгода от 7.9 % !!! И това е след данъците... вярно, че за около 8 от тях ще трябва да се плати 5% данък тука, но пак остава сгода от 7.58% ... Надценени били акциите, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още