IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Гърция растат с най-бързия си темп от над 12 години

През второто тримесечие те са отбелязали годишен ръст от 7,7%, сочат данни на централната банка

10:20 | 03.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Възстановяването на жилищния пазар в Гърция е набрало скорост през второто тримесечие, като цените са се повишили с най-бързия си темп от над 12 години, подкрепени от разрастването на икономиката и засилващия се чуждестранен интерес, сочат данни на централната банка, цитирани от Ройтерс.

Имотите имат голям дял от богатството на домакинствата в Гърция, където жилищната собственост е 80% спрямо средното равнище от 70% в Европейския съюз.

Цените на жилищата са се повишили със 7,7% през второто тримесечие спрямо същия период на предходната година, като ръстът се е ускорил спрямо 1,3% през първото тримесечие на 2018 г., показват данните на Гръцката централна банка.

По-конкретно цените са се увеличили с 11,1% на годишна основа в Атина, където платформи за споделяне на жилища като Airbnb и програмата „златна виза“ стават все по-популярни.

Цените на жилищата в Гърция са намалели с 42% между 2008 г., когато започна дългата рецесия в страната, и края на 2017 г.

Сходна тенденция се наблюдава и при цените на първокласните офиси в страната, които са нараснали със 7% миналата година.

„Цените на жилищата са се повишили с 3,5% спрямо първото тримесечие, което е седмо поредно тримесечие на ръст. Повишението на годишна основа е било най-силното от 12,5 години“, казва икономистът от централната банка Никос Магинас.

Тенденция за растеж на цените се наблюдава на всички пазарни сегменти, включително стари и нови жилища, и във всички области на страната, въпреки че столицата е лидер по поскъпване на имотите.

„Нарастващото търсене от местни жители и чужденци, подкрепено от положителни макроикономически тенденции и първото намаляване на имотните данъци от десет години насам, стимулират увеличаването на цените“, отбелязва Магинас.

Гръцкият пазар пострада заради въведените имотни данъци за запълване на бюджетните дефицити, ограниченото банково кредитиране и високата безработица, която все още е около 17,2% и е най-високата сред 19-те страни в еврозоната.

Но икономическите перспективи се подобриха от 2015 г. насам, когато Гърция получи трети спасителен пакет на стойност 86 млрд. евро (107 млрд. долара). Страната излезе от последната си спасителна програма през август миналата година и сега разчита на пазарите, за да покрива финансовите си нужди.

Гръцката икономика отбеляза растеж през първото тримесечие, мака че годишният му темп се забави в сравнение с предходното тримесечие. Потребителските разходи и увеличаването на инвестициите са основните фактори, които подкрепят икономическия растеж в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
natty
преди 4 години
Каква е тази снимка, компилация от Атина и Рим ли е... или нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още