IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Начало на преговорите с ЕС ще убеди младите македонци да не емигрират?

Северна Македония очаква да получи дата за започване на преговори със съюза през октомври, заяви македонският външен министър Никола Димитров

23:12 | 03.09.19 г. 7
<p>
	Македонският външен министър Никола Димитров.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Македонският външен министър Никола Димитров. Снимка: Ройтерс

Северна Македония очаква да получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз през октомври и е разтревожена, че Балканският регион ще бъде обезсърчен да осъществява реформи, ако разговорите не започнат, заяви македонският външен министър Никола Димитров в интервю за Ройтерс.

Той допълни, че начало на преговорите за членство ще помогне за убеждаването на младите хора да не емигрират и да не търсят „европейски начин на живот“ другаде.

Бившата югославска република промени името си от Македония на Северна Македония тази година, слагайки край на над двадесетгодишен спор с Гърция, и премахна препятствие пред членството си в ЕС и НАТО.

Европейската комисия препоръча официално през май Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС. Страната се надяваше да получи дата за начало на преговорите през юни, но Комисията отложи решението за октомври.

„Големите проблеми са разрешени. Ако няма надлежно осъществяване на тази възможност, това означава, че няма перспектива за региона“, каза Димитров.

„Това ще изпрати послание на останалите лидери на Балканите, че не си заслужава да се инвестира политически капитал във вземането на трудни решения, реформи“, допълни македонският външен министър в кулоарите на регионален политически форум в Блед.

Той заяви още, че Македония очаква да стане член на НАТО през декември или началото на следващата година, след като страните членки на алианса подписаха споразумение за присъединяването й през февруари. В момента то преминава през процес на ратификация от страните членки.

Димитров каза, че преките чуждестранни инвестиции са постигнали силен ръст след споразумението с НАТО и се очаква да нараснат още повече, след като Македония започне преговорите за членство в ЕС.

Той допълни, че членството на Северна Македония в НАТО ще донесе елемент на стабилност и предсказуемост, който е необходим на Балканите.

Димитров не уточни кога Северна Македония може да се присъедини към ЕС, но посочи: „Процесът (по подготовка за членство в ЕС) е важен. Най-голямата битка за нас е да задържим младите хора у дома, така че трябва да направим страната си европейска, за да имат европейски начин на живот у дома и да не го търсят другаде“.

Само 50% от македонците в работоспособна възраст са заети, а ниската раждаемост и емиграцията свиват работната ръка, показа доклад на Световната банка от 2018 г.

Димитров заяви, че подготовката за членство в ЕС ще доведе до нов спад на безработицата и повишаване на брутния вътрешен продукт, а увеличаването на работните места ще донесе по-високи заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още