IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия иска да си сътрудничи с Турция, ако VW избере Измир за новия завод

Страната ни е важен производител на авточасти, твърди премиерът Андрей Бабиш

09:46 | 04.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Чешкият премиер&nbsp;Андрей&nbsp;Бабиш (вдясно) и Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Чешкият премиер Андрей Бабиш (вдясно) и Ердоган. Снимка: Ройтерс

Чешкият премиер Андрей Бабиш очевидно е убеден, че германският концерн Volkswagen планира да построи своя нов завод в Турция, а не в България. По време на пресконференция във вторник след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган държавният глава на Чехия припомни, че страната му е важен производител на авточасти. „Ние сме на водеща позиция в тази сфера и със сигурност бихме искали да си сътрудничим", каза Бабиш.

През миналата седмица Ройтерс предаде, че Турция има голям шанс да спечели договора за новия завод на Volkswagen в Източна Европа. Производителят от Волфсбург до голяма степен е готов да инвестира над милиард евро в страната, твърдят вътрешни източници пред агенцията. Понастоящем германците все още договарят с местните власти приложимата за леките автомобили в Турция потребителска ставка.

Volkswagen Group обяви в края на миналата година, че търси място за нов свой завод в Източна Европа, който да започне дейност през 2022 г. Директната капиталова инвестиция ще е над 1,4 млрд. евро и включва откриването на поне 5000 директно заети работни места. Впоследствие се очаква разкриване и на още хиляди допълнителни места в доставчици и обслужващи индустрии.

Заводът ще е от т.нар. multi-brand вид, тоест ще произвежда автомобили от различни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други.

Идеята първоначално бе в него да се сглобяват два модела Skoda Karoq и SEAT Ateca, като бъде преместено сегашното им производство от завода на Skoda в Квасини, Чехия. В последните дни, обаче, се тиражира и информация, че в него може да се сглобяват и лимузините Volskwagen Passat.

Едно евентуално решение в полза на Турция е спорно от политическа гледна точка. ЕС обвинява Ердоган в ограничаване на свободата на изразяване и на демонстрации. VW също не отрича дефицита на демокрация, но подкрепя решението си с факта, че страната от години е кандидат за член на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
dr.5rov
преди 4 години
Бойко направи последен опит да лобира пред баварците за завод у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още