IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EIU: За втора поредна година Виена е най-добрият град за живеене

Париж губи пет позиции и се класира 25-и заради въздействието на протестите на "жълтите жилетки"

13:07 | 04.09.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Време е да кажете на самодоволните си приятели от Ню Йорк, че са направили грешен житейски избор: Най-добрите за живеене градове в света са като цяло по-малко глобална столица, по-скоро регионален втори по големина град, показва ново класиране. 

Виена е най-приятният за живеене град в света за втора година в класацията на Economist Intelligence Unit (EIU)   за 2019 година. Австрийската столица е следвана от Мелбърн, докато  Париж е изместен надолу заради протестите на "жълтите жилетки".

Австрийската столица привлича туристи с концертите с класическа музика и имперската си история, но наред с това има множество зелени пространства, отлични обществени услуги и по-сигурна среда, поради което още през миналата година тя измести Мелбърн от върха на класацията на 140 града в света, който австралийският град заемаше в продължение на седем години.

Разликата между двата града е минимална - 0,7 точки от общо 100. Виена получава 99,1 точки в класацията за 2019 година, публикувана днес, също колкото е имала и миналата година. Мелбърн получава 98,4 точки, а Сидни - 98,1.

Австралия и Канада доминират в топ 10 с по три града всяка, докато Осака, Токио и Копенхаген допълват списъка. Мелбърн, Сидни и Аделаида са оценени, че предлагат на най-доброто качество на живот на южния континент, докато Калгари, Ванкувър и Торонто са най-добрите места в Северна Америка.

Най-ниските позиции в класацията заемат най-непривлекателните градове в света - последен е Дамаск, зад Лагос, Дака, Триполи и Карачи.

„Като цяло индексът ни остава доминиран от средно големи градове в богатите страни“, се отбелязва в доклада, като за плюсове се посочват висококачественото образование, добре финансираното обществено здравеопазване и функционалните транспортни системи. Тези градове - с население, наброяващо от 300 000 до един милион души, се считат за нещо средно между пренаселени и неразвити места.

„Като цяло в тези градове получавате всички предимства. Получавате добра колекция от културни дейности, получавате добър достъп до здравеопазване и образование", каза регионалният директор на EIU за Азия Дънкан Инес-Кер. „Но не получавате много недостатъците, които обичайно съпътстват големите градове, като задръствания, проблеми с престъпността и общо износване".

Класацията на 140-те града се съставя въз основа на критерии, включващи жизнения стандарт, престъпността, инфраструктурата, транспортната мрежа, достъпа до образование и медицински грижи, икономическата политическата стабилност. За първи път е отразено и влиянието на климатичните промени върху качеството на живота: в това отношение Кайро и Делхи са санкционирани заради лошото качество на въздуха и недостатъчното водоснабдяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 4 години
кво ... я пак ! тоя ти мозъчен напън се провали ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
не Кухао, това са социалистическите общества не либерастно капиталистическите както е у нас .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 4 години
бре, убавите за живеене градове са все при либералните общества .... слОчаеност? нека някой от феновете на руската *** или Китеника да коментират този невероятен факт !!! а може и фенеовете на проскубания да се изкажат също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още