IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова: София в момента няма кмет, а изпълнителен директор

Столицата ще бъде изцяло електронна и ще се управлява от едно гише, заяви днес кандидатът за кмет на столицата

14:42 | 04.09.19 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Представям си София светла, почтена, абсолютно прозрачна, в която гражданите ще имат цялата информация“. Това заяви днес кандидатът за кмет на София Мая Манолова на представянето на Инициативния комитет, който я издига за кмет.

Манолова декларира, че ако стане кмет, ще направи Столичната община изцяло електронна, ще се управлява само от едно гише и "гражданите ще го носят в джоба си".

Столичани ще участват в управлението чрез обществени съвети с истински, а не формални обществени обсъждания. Ще участват с електронни референдуми по всяка важна тема и всеки обществен казус, обеща Манолова. Тя ще работи за осветляването на обществените поръчки с електронни търгове, ще отвори заседанията на Столичния общински съвет за граждани. 

„Представям си София зелена, но не само в пиар акции, а зелен град - градина. Представям си Витоша достъпна за всеки столичанин през цялата година“, каза Манолова, цитирана от БТА.

Според нея София расте урудливо. „Тя е непочистена, неуютна, диша трудно, презастроена е, трудна за придвижване. Столицата е несигурна, ограбвана, обвита от пипалата на корупцията. В София само акулите се чувстват в свои води, затова виждаме перките им в центъра на града ни“, заяви Манолова. По думите й вина за това имат всички политически централи, които със своето мълчание подпомагат разграбването на града. Но най-голяма според нея е вината на ГЕРБ, която в схеми управлява града вече 14 години.

„София е моделът на властта в държавата. Всички знаят как функционира този модел. Има формална власт в града, но нещата се решават от някой друг“, смята Манолова. Тя е на мнение, че в момента София няма кмет, а от години има само изпълнителен директор, чиято работа е да изпълнява решенията на един солиден приятелски кръг.

„Кандидатирам се, защото заедно можем да се преборим с това. Защато имам сили, не ме е страх от всичко, което ще се излее върху мен. Предлагам да защитя София от мръсния въздух, от самодоволството, от презастрояването, от задръстванията. После София може да защити цяла Българи“я, заяви Мая Манолова.

Никола Вапцаров от инициативен комитет "Лозенец" е председател на инициативния комитет за издигане на Мая Манолова за кмет на София. Той заяви, че иска следващият кмет на София да се грижи за интересите на всички софиянци.

Членовете на инициативния комитет са 65 до момента, а списъкът е отворен, уточнява БНТ. В него участват юристи, журналисти, медицински сестри, майки на деца с увреждания, музиканти, представители на неправителствени организации. Сред тях са Невена Андонова - журналист, Деси Филипова - адвокат, председател на Фондация за защита правата на човека, Мая Илиева, Павел Манолов - председател на Асоциация за регулиране на етажната собственост, Йордан Ибришимов- член на Бетономорие, Златина Хаджипанайотова - адвокат, Кристиян Талев - Криско - певец, Вера Иванова - майка на дете с увреждания.

По-рано днес парламентът прекрати правомощията на Мая Манолова като омбудсман, постът се поема от заместника й Диана Ковачева.  Съгласно законовите разпоредби при предсрочно прекратяване на правомощията на омбудсмана, дейността се поема от избрания заместник. По време на утрешното заседание Диана Ковачева ще положи клетва като омбудсман пред Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
wladoalex
преди 4 години
Като разбиращ юрист е права. Кметските функции наподобяват тези на изп. директор на акционерно дружество. Не съм сигурен дали акционерите могат да избират изп. директори или го прави бордът (общински съветници). Само това май е по-фундаменталната разлика. Всеки кмет е като изп. директор с делегирани права и задължения. Политиките идват от борда (общински съветници).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 13
pinoccio
преди 4 години
София да си я управляват софиянци. Не може разни църрвули да идват откъде ли не и да стават кметове. Градът си има своите тайни, които открива само на посветени. Първото и задължително условие е да са местни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...а на мен ми идва да ви напсувам каруцарската вас всичките! ...така де, споделям позиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 15
khao
преди 4 години
оффф, майооо. Иде ми да повърна като те слушам! По добре даскалица, от колкото адвокат! Фандъчката поне не използва такива безумни епитети.И като трябва да лъже, мълчи за разлика от теб! Друг лъже вместо нея.А от друга страна ако се замислим, май е по добре града да бъде управялаван наистина от изп директор, а не от кмет, което доказва твърдението на колега от форума че двете сте срещу демокрацията и респективно срещу нас... или с други думи, ти ще си ракетата носител на фандъка и тя пак ще е кмет ! залагам левче ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 12
V.At.
преди 4 години
Нямам нищо против Мая Манолова да стане кмет. Но! За съжаление госпожата няма дори бегла представа за състоянието на "електронното правителство" в момента. Ако кара по вестниците и гръмките фрази...И ако пак възложат на Сирма Боже пази София! Че не можахме да я опазим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
маяма нолова кога пуска зелената зона в горен лозенец само не разбрах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още