IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи се по нов регламент за движение на е-тротинетките

Според сега действащия Закон за движение по пътищата е-тротинетките са моторни превозни средства и трябва да отговарят на определени изисквания

17:53 | 04.09.19 г. 6
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Подготвя се промяна в законодателството заради електрическите тротинетки. Трябва да регламентират по-детайлно използването и движението им. Това каза вътрешният министър Младен Маринов по повод изказване на началника на "Пътна полиция" Любомир Костадинов, че този тип превозни средства нямат право да се движат по пътищата. Той говори пред медиите в парламента преди изслушването си във вътрешната комисия, съобщи БТА.

Работна група в Министерството на вътрешните работи изготвя по-прецизен регламент за това как трябва да се движат ползвателите на електрически тротинетки. 

Министърът обясни, че по смисъла на сега действащия Закон за движение по пътищата електрическите тротинетки са моторни превозни средства и трябва да отговарят на определени изисквания. По думите му правилата, които важат за моторните превозни средства, трябва да важат и за тротинетките според сегашния закон. 

Маринов обаче отбеляза, че те са нов елемент в пътното движение, който представлява и европейска тенденция за подобряване мобилността в градска среда и са с грижа за екологията. Гражданинът, който използва този тип транспорт обаче, трябва да спазва закона, допълни той. 

Електрическите тротинетки нямат право да се движат по пътищата в София, съобщи пред БНР началникът на „Пътна полиция“ в столицата комисар Любомир Костадинов.

Той обясни, че пътните полицаи ще санкционират водачите.

„Всички тези новоизлезли електромоторчета, моторетки, тротинетки, както ги казват, нямат право по закон да се движат по пътищата. Има доста инциденти с тях. Тези, които ги управляват, съответно се водят, че управляват нерегистрирано моторно превозно средство“, каза комисар Любомир Костадинов.

Той апелира към водачите да са много внимателни.

Комисар Костадинов не отговори дали е незаконно тротинетки да се управляват по тротоарите.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
тоест ако видя куките, почва да бутам с крак .... и могат да не хванат ьа.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Пенчо Славейков
преди 4 години
Значи, нямат право да паркират на платното. Как тогава СО им обособи 158 паркоместа? Без съгласуване в КАТ ? Аз една рекламна табела да бодна на някой стълб, трябва да имам печат от Градска мобилност, Градски транспорт , КАТ и общината. Значи говорим за две неща - корупция или некомпетентност и то след 3 мандата - Браво !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Miraka
преди 4 години
Иначе е ясно, че държавата предпочита димящи голфове на по 20 години пред тротинетките, от които няма какво да смукне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Miraka
преди 4 години
Ако може да се движи без да се въртят ***, регистрация трябва. За това за ЕС електрическите велосипеди, продавани в магазина, са само с асистиращ режим и мощност до 250W.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
пак бакшишите ли пазите или си търсите причина да щавите ?.... велосипеди с двигател или на батерии има от десетки години..за тях що да няма регистрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
България - един закон е написан и се тълкува за всичко 100 години напред ама никой не знае как и защо...САЩ - за всяко нещо специално са написани 100 закона и всеки може да прочете как и защо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още