IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на лордовете одобри законопроект за блокиране на Brexit без сделка

Той изисква от премиера Борис Джонсън да поиска удължаване на членството на Великобритания в ЕС с три месеца

18:44 | 06.09.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Горната камара на британския парламент одобри законопроект, който цели да блокира Brexit без сделка в края на октомври, предава Ройтерс.

Нормативният акт изисква от премиера Борис Джонсън да поиска удължаване с три месеца на членството на Великобритания в ЕС, ако парламентът не приеме сделка или не постигне съгласие за напускане без споразумение до 19 октомври. Очаква се законопроектът да бъде подписан от кралица Елизабет II в понеделник и да придобие силата на закон.

Камарата на лордовете одобри законопроекта без официално гласуване във финалния му етап.

Джонсън го наричаше „законопроектът да катапултирането“ и заяви, че той обърква прегорите му за Brexit с ЕС, като премахва заплахата от напускане без сделка. В четвъртък той каза, че по-скоро би умрял, отколкото да поиска отлагане на излизането на Великобритания от ЕС.

Премиерът изключи 21 депутати от парламентарната група на собствената си Консервативна партия по-рано тази седмица заради сътрудничеството им с опозиционните партии в Камарата на общините при прокарването на законопроекта противно на желанията на правителството.

Джонсън твърди, че сега Великобритания трябва да проведе парламентарни избори на 15 октомври, за да позволи на избирателите да решат кой искат да преговаря за напускането на ЕС от Великобритания на срещата на върха в Брюксел по-късно същия месец.

До този момент обаче опозиционните партии отхвърлят призива му за избори, който ще изисква подкрепата на две трети от 650-местната долна камара на парламента, като твърдят, че не искат да му позволят да диктува кога да се проведе подобен вот.

Лейбъристката партия съобщи първоначално, че ще подкрепи избори, след като законопроектът за предотвратяване на Brexit без сделка в края на октомври се превърне в закон, но сега твърди, че иска отлагането на Brexit да стане факт преди провеждането на избори.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 7
ivan.kostov.39
преди 4 години
Джендърите ги е страх от избори. Знаят, че ще ги загубят. Страх ги е от народния вот и си мислят, че са по умни от народа си, но не са! В края на краищата брекзит ще има и предпазната клауза ще отпадне, но ще загубят още няколко месеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Дядя Боря го закъса. Да го бяха кръстили Барнс, а те - Борис, сякаш ще става руски цар. Все едно Иван Костов да се казваше Айвънхоу в очакване да раздаде заводите от масовата приватизация на приютите за бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Brexit стана като АЕЦ Белене.От Запад USA и от Острова UK искат навън.От Изток ЕС искат навътре.Brexit няма да има никак скоро, ако въобще го има.Борката го предадоха и неговите хора.И така гьола на само ще се пълни с жаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Дайте на рошлюто късият меч, нека се самоокълца, щом е толкова ербап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още