IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продават яхтата на покойния милиардер Пол Алън за близо 300 млн. евро

В момента плавателният съд се намира на котва край бреговете на френския град Антиб

20:48 | 06.09.19 г. 2
<p>
	Яхтата &quot;Октопод&quot; е на четвърто място по дължина в света.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Яхтата "Октопод" е на четвърто място по дължина в света. Снимка: Архив Ройтерс

Яхтата на покойния съосновател на Microsoft Пол Алън беше обявена за продажба на цена от 295 млн. евро (326 млн. долара), съобщава Bloomberg.

126-метровата суперяхта „Октопод“, където милиардерът е празнувал с рок групата U2 и Мик Джагър и тя е плавала до дестинации от Венеция до Шанхай, е обявена за продажба от компаниите Fraser и Burgess.

Алън, който почина през октомври миналата година на 65-годишна възраст, е съосновател на Microsoft заедно с Бил Гейтс през 1975 г. Той напусна компанията през 1983 г. и превърна дела си в богатство на стойност 26 млрд. долара през следващите три десетилетия, сочи Индексът на милиардерите на Bloomberg. Чрез семейната си компания Vulcan Алън придоби спортни отбори, имоти, картини и инвестира в стартъпи. Той няма съпруга и деца, които да наследят империята му, но сестра му, Джоди, е президент на Vulcan.

Алън беше силно привързан към построената в Германия суперяхта. Когато я вижда за първи път, той е зашеметен от размера й – дължината й е по-голяма от футболно игрище с една трета, според мемоарите му „Човекът на идеята“ от 2011 г. По онова време тя е четвъртата по големина в света, а първите три са построени за държавни глави, споделя Алън в книгата си.

„Когато за първи път застанах на мостика, се почувствах като в космически кораб“, пише той и добавя, че яхтата разполагала с басейн, баскетболно игрище, киносалон, звукозаписно студио с гледки към океана, така че „всичките ми страсти бяха събрани в едно подвижно пиршество.

Яхтата, която в момента се намира на котва край бреговете на Антиб във Франция, беше нещо много повече от играчка за удоволствие. „Октопод“ е способна да извършва плавания с научна цел и да достига до отдалечени места.

Суперяхтата е преминала през 8-месечно преустройство, съобщава Fraser. Тя може да побере 26 гости в 13 каюти и има място за 63 души екипаж. Плавателният съд разполага с асансьори, подводница за осем души, две хеликоптерни площадки и гараж за хеликоптери и за един джип, допълва Burgess.

Освен „Октопод“ тръстът на Алън притежава още отбора от Националната футболна лига Seattle Seahawks и отбора от Националната баскетболна асоциация Portland Trail Blazers. Двата тима са оценявани на общо 3 млрд. долара, сочи Индексът на милиардерите на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
беше велик човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Браво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още