IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ: Целите за въглероден неутралитет могат да се постигнат с ядрената енергия

Негативното обществено мнение спрямо ядрената енергия е основен проблем пред нейното по-нататъшно развитие, смята Богдан Зронек

14:30 | 08.09.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Целите за въглероден неутралитет до 2050 г. могат да бъдат постигнати ако Европейският съюз (ЕС) работи съвместно с ядрената индустрия, заяви Богдан Зронек, член на борда на директорите на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп (CEZ Group), по време на годишната среща на Световната ядрена асоциация (WNA) в Лондон. 

По неговите думи ядрената енергетика е изправена пред редица предизвикателства като деформациите на европейския енергиен пазар, нарастването на дела на възобновяемата енергия, стагнацията при новите ядрени проекти и достигането на края на живота на редица реактори. 

Като основен проблем пред ядрения сектор Зронек определи негативното обществено мнение към този тип енергия, породено от два конкретни случая в миналото – трагедиите в съветската централа „Чернобил“ и японската „Фукушима“.

Представяйки темпорална графика с въведените в експлоатация и изведените от експлоатация реактори в периода 1970-2016 г., Зронек подчерта спада в пускането на нови ядрени мощности от края на 80-те години на миналия век.

Във връзка с енергийната стратегия на Чехия, експертът посочи, че през 2035 г. може да възникне сериозен енергиен дефицит на фона на бързото съкращаване на въглищните мощности и по-бавния ръст на чистата енергия.

Очаква се генерирането на ядрена енергия в Чехия да се повиши с 37% до 2040 г. спрямо данните от 2015 г. От друга страна се прогнозира покачване на възобновяемата енергия с 49 на сто до 2030 г. и с 99% до 2040 г. Енергията, произведена от природен газ, вероятно ще удвои количества през следващите две десетилетия. В същото време средното годишно търсене на енергия в страната се очаква да се покачва с 0,7 на сто.

Според Зронек Чехия трябва да ускори подготовката и изграждането на нови ядрени мощности към вече съществуващи централи, чийто общ капацитет до момента възлиза на 2500 MW ( с годишно производство от 20 тераватчаса) в периода 2020-2040 г., като в същото време успее да удължи живота на влезлите досега в експлоатация централи до 60 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Че това е очевидно. Но дори и ядрената енергетика няма да може да измести изкопаемите горива. А това с възобновяемите енергии е пълна смешка. Призовавам първият коментирал да провери какъв е делът на черните плочки и перчиците в световната енергетика. Те са неспособни да покрият дори ръстът в потреблението на, камо ли да изместят въглищата, петролът, газчицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
В последно време темата за "необходимата ядрена енергия", като най-добра възможност за борба с климатичните промени, започва все по-често да се налага в Инвестора. Това съвпадна с рестарта на проекта "Белене". В медиите случайности няма, има само икономическа логика. "Необходимо е изграждането на нови ядрени мощности, за да се ограничи дела на енергията от изкопаеми горива, смята Уетаке Акихито"NNWI: Устойчивото развитие е решаващ фактор в борбата с глобалното затопляне"Продължаващото нарастване при потреблението на електроенергия трябва да бъде посрещнато със средства, които не замърсяват въздуха и ядрената енергия е именно такова средство." "В света към края на 2018 г. се изграждат 55 ядрени реактора"--------------------Явно ядреното лоби се активизирало и плаща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Solar Power
преди 4 години
Или пъл соларна ... където не дължа на никого нищо. Още по добрия плюс е, че за малки суми могат да го направят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още