IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Nissan подава оставка

Детайлите около напускането на Хирото Саикава ще бъдат решени по време на заседание на комисията по назначаване

17:03 | 08.09.19 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Саикава<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Саикава. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на японския автомобилен концерн Nissan Motor Хирото Саикава заяви, че е решил да напусне ръководния пост и вече е информирал своите колеги за решението си, съобщава Nikkei Asia Review.

Все още не е ясна обаче точната дата, на която Саикава ще отстъпи директорското място, добавя японското издание. 

Докато Nissan се намира близо да приключване на разследването срещу бившия председател Карлос Гон, Саикава продължава да изпитва трудности по отношение на финансовото представяне на концерна. Наскоро компанията разкри, че Саикава също е имал проблеми, свързани с неговото възнаграждение.

След понесените критики ръководителят на Nissan е взел решение да се оттегли от поста.

Детайлите около неговото напускане ще бъдат решени по време на заседание на комисията по назначаване, която се състои главно от външни директори.

Nissan е част от автомобилния алианс Renault-Nissan-Mitsubishi, който в края на юли предаде първото място при продажбите в световен мащаб на Volkswagen, отнасящи се за първата половина на 2019 г.

Японският концерн беше засегнат от слабото представяне в САЩ, един от най-големите пазари наNissan, тъй като намали стимулите на търговците в опит да редуцира зависимостта си от отстъпките. Но купувачите се отдръпнаха в отговор на по-високите цени и остаряващите модели на Nissan. Продажбите ѝ на развиващите се пазари също спаднаха.

Автомобилният производител обяви 99% спад на оперативната си печалба за първото тримесечие и разкри планове за съкращение на 12 500 работни места, или около 10% от своята глобална работна сила, до края на март 2023 г.

Концернът беше разтърсен от внезапния арест на Карлос Гон, бивш председател на алианса, който развиваше амбициозна стратегия за растеж. През 2017 г. той обяви план за повишение на глобалните продажби на алианса до 14 милиона автомобила до 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
mangalistan
преди 4 години
Рено ще се оправят някак но Нисан и Мицубиши ги чака фалит.Японците разритаха кошера / алианса / който носеше мед а сега ФАЛИТ ! Честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още