IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще решат ли ниските лихви проблема със забавянето на глобалната икономика?

Някои икономисти предупреждават, че тенденцията на отрицателен лихвен процент може да навреди на финансовата система и реалната икономика

18:37 | 08.09.19 г. 10
<p>
	Кристин Лагард и Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард и Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Инвеститорите и мениджърите на фондове по света са изправени пред един мащабен феномен – голямото и бързо разрастване на дългови инструменти с отрицателна доходност.

Световното количество облигации с отрицателна доходност се е удвоило от началото на годината до около 17 трлн. долара. Инвеститорите все пак се насочват към такива инструменти, въпреки че е гарантирано, че ще понесат загуба, ако ги държат до падеж, залагайки на по-нататъшно повишаване на цените на облигациите. Спекулациите се въртят около идеята, че централните банки допълнително ще облекчат вече свръх хлабавата си парична политика в отговор на ясните признаци на икономически спад в редица страни, пише Nikkei Asia Review. 

В Европа една от местните банки дори позволява на купувачите на жилища да теглят ипотеки с отрицателна лихва, което всъщност означава, че е готова да плаща на клиентите, за да заемат пари. Това подхранва опасенията относно появата на нов балон с цените на активите в региона.

Някои икономисти предупреждават, че тенденцията на отрицателен лихвен процент, ако продължава да се разпространява, може да навреди на финансовата система и реалната икономика. Азиатските страни също се подготвят за ера на ендемични отрицателни проценти в резултат на слаб икономическия растеж.

Сега една четвърт от световните дългови ценни книжа с инвестиционен клас носят загуба. Дълговите инструменти с отрицателна доходност се разрастват особено в Европа и в Япония, където централните банки са намалили лихвите си под нулата.

Швейцарските държавни облигации, например, вече имат отрицателна доходност до 2064 г., или още 45 години.

Доходността по 10-годишните държавни облигации в САЩ се колебае малко под 1,6%. Изчислена спрямо прогнозен процент на инфлация от малко под 2%, доходността е на отрицателна територия.

В Азия 10-годишните държавни ценни книжа на Япония предлагат отрицателна доходност. Доходността на реалния държавен дълг също е под нулата на такива азиатски пазари като Австралия, Нова Зеландия, Хонконг и Тайван. Същото изглежда, че предстои да се случи в Южна Корея и Сингапур.

В Европа финансовите институции могат да набират средства на отрицателни разходи. А през август Jyske Bank, третата по големина банка в Дания, започна да предлага 10-годишна ипотека с лихва от -0,5%, превръщайки се в първата банка в света, която плаща пари на ипотечните кредитополучатели.

"В момента имаме историческо възстановяване на дълга на собствениците на жилища", каза Микел Хой, икономист по жилищни сгради в банката.

Отрицателните разходи по заеми подхранват бума на жилищата в Дания. Индексът на цените на жилищата, съставен от националната статистическа агенция, се повишава до най-високото си ниво от 116,1 пункта през първото тримесечие на 2019 г.

Ако повишаването на цените на жилищата стимулира спекулативните инвестиции в жилища, рискът от балон ще се увеличи.

Някои икономисти вече алармират за подобна опасност. Прекомерно ниските лихви намаляват печалбите на банките, принуждавайки ги да намалят кредитирането с отрицателни ефекти върху икономиката, предупреждава Маркус Брунермайър, професор по икономика в Принстънския университет. 

Брунермайър е един от икономистите, пропагандиращи мнението, че спадът на лихвения процент под т. нар. „обърнат лихвен процент“ - процентът, при който хлабавата парична политика се обръща и започва да оказва възпиращ ефект за кредитирането - по-скоро намалява, отколкото стимулира икономиката.

Политиката на Европейската централна банка за отрицателни лихви, според German Savings Banks и Giro Association, е коствала банките в Германия около 2,3 млрд. евро (2,56 млрд. долара) през 2018 г., което се равнява на 10% от печалбата им през предходната година.

Общата пазарна стойност на банките по целия свят е спаднала с 20% от началото на 2018 г. до 6,8 трлн. долара.

Ниските лихвени проценти също могат да засегнат разходите на хора, които зависят от приходите от лихви, като например пенсионерите.

Очаква се на заседанията на ЕЦБ и Федералният резерв на САЩ през този месец да бъдат взети решения за допълнителни мерки за допълнително отваряне на паричните потоци.

Но световната икономика продължава да буксува въпреки изключително хлабавата парична среда, която съществува след световната финансова криза от 2008 г. Това поставя под съмнение конвенционалната мъдрост, че ниските лихвени проценти са решението на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 14 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
важно е стадото да се стриже редовно....---Оф, нещо си в крешка! "Кризата" ВЕЧЕ е в това, че НЯМА КОГО И КАКВО да стригат! А "стриженето" това , чрез мъздуха, наречен "кредит", да принудиш лицето "да работи" много повече, отколкото то би работило, ако нямаше "кредит"! Нито "апартаметчетата", нито "колите", нито каквото и да е материално, реално е "печалбата" ... печалбата е Енергията на Човека, а тя пък идва, при това "доброволно", ако му владееш Разума, т.е. Мисленето! Изпуснеш ли му Ума - загубил си всякакви "печалба", т.е. загубил си всичко!И "трагедията" на лихварите в момента е в това, че те виждат с очите си, как ВСЕ ПО-МАЛКО владея Ума на Тълпата!Т.е. имаме класикака: "Низините - не искат, върховете - не могат!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 2
Боян
преди 4 години
Че ще ликвидира финансовата система е съм съгласен, ама че това е целта на богатите е абсолютна тъпотия, напротив това е техния кошмар, защото чрез тази финансова система те са богати, а не защото са нещо кадърни или работни, няма как човек с труд или дори някаква гениална идея или каквото и да е да натрупа милярди евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 0
Боян
преди 4 години
Много сте се разфантазирали тука, истината е че банките и тем подобни раздуха паричната база до умопомрачителни размери и сега пари има навсякъде много много пари по сметки на всякакви тарикати, които без никаква мозъчна дейност просто благодарение на надуването на всякакви балони, с това че имаха пари чрез всевъзможни финансови схеми правеха още и още пари. Но сега вече няма какво още да се надува и тази колосална парична маса няма къде да я сложат на печалба. Затова понеже избора им е или балоните да се пръснат което ще ги доведе до колосални загуби или просто да си държат парите на сигурно макар и на лека загуба, то всеки поне с малко мозък ще избере да са на сигурно място. Та отрицателните лихви никой не може да ги премахне те ще се разпространят навсякъде, поне до следващия срив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 1
Lucifer
преди 4 години
Ми как няма да се намери, отрицателните лихви по депозитите на будалите ще покрият луфта а и на кого му пука че ще гръмне после балона, сега е важно кредитите да се раздадат, толкова трилиони виртуални улеснения се пуснаха, някой да е мислил за последствията???...после може лихвите на много плюс...важно е стадото да се стриже редовно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Само че очакванията на пристрастените са за много по-ниски лихви . 2 крачки са пред ЕЦБ. Първо се изчерпа ефекта от ниските лихви , а после ефекта от говоренето , сега се изчерпа и ефекта от най - смелите им фантазии .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Бинго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 6
mangalistan
преди 4 години
Всъщност отрицателните лихви ще ликвидират бановата система като ненужна и в последствие възхода на криптовалутите...А не е ли това целта на тези които управляват земята?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
....браво! ...ама да попитам. Ще се намери ли купувач на тази цена, ако предното написано от теб е вярно? / ...купуваш чрез посредник банка за 100000 а връщаш 50000 /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 5
Lucifer
преди 4 години
И що само с 10%, я по смело...при отрицателни лихви по кредита вземаш жилище условно за 100 000?, изплащаш само 50 000? и го продаваш за 150 000?...рай...хари потър фокуси...и това ако не е началото на края....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 5
Minka
преди 4 години
Да вземат от раз да смъкват лихвите за цял свят на - (минус) 10% и да се приключва. Всички поваме да живеем на заем и не ни пука. Да видим докъде ще я докараме. Ще става все по-интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още