IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще внасяме кадри или ще преминем към роботизация заради липсата на работници

Заплатите са се увеличили значително, дори станаха двойни, посочи Надя Василева, председател на Асоциация BG Staffing

13:23 | 09.09.19 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От много години говорим, че ще се стигне до момент, в който икономиката би могла да се задъха. Кадрите просто ги няма като бройка. Не се раждат толкова, колкото са се раждали преди. Ако за една позиция преди кандидатстваха 150 човека, сега има 10-12, пресметна председателят на Асоциация BG Staffing Надя Василева в "България сутрин" на Вulgaria ON AIR.

Тя коментира данните на Агенцията по заетостта, които показват, че броят на безработните расте и в края на юли те са 173 хиляди, като увеличението е с почти 2% спрямо юни. На годишна база обаче има спад в броя на хората, останали извън пазара на труда.

Експертът в подбора на кадри посочи, че трябва да очакваме да разкрепостим политиката на внос на кадри или много бързо да минем към роботизация в определени дейности.

От думите на Надя Василева стана ясно още, че невинаги кандидатстващите отговарят на изискванията, а много често не четат обявата или не се явяват на интервю.

Сред най-важнитеусловия, които поставя младото поколение, според експерта е да има разнообразие в работната среда, както и екип от „страхотни колеги и шефове”.

В момента служителите си сменят шест пъти по-често работата, посочи председателят на Асоциация BG Staffing и пресметна, че заплатите са се увеличили значително в сравнение с преди десет години и буквално са станали двойни. – Като процент най-вероятно имаме най-голямото увеличение в света."

Надя Василева е убедена, че трябва веднъж завинаги да си направим реална статистика с какво разполагаме. Като кадри. „Това са цифри, които ни трябват, за да си направим изводите. Има много безработни, които не се регистрират. Има други, които се оправят без проблем и без да търсят работа", каза още тя.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Със сто процентово съгласие към всички останали коментари и първата част на твоя, мисля че роднината ти сам си е виновен. Като не си е получавал заплатата да се обърне към Инспекцията по труда, да подаде сигнал в ПАБ (със сигурност поне един пожарогасител не си е на мястото), да се оплаче на депутатите от управляващата и опозиционната партия от района в който живее..., варианти за действие има много. Ако чака премиера да се дотъркаля за да му реши проблема ще има да чака. Независимо кой е премиер и коя партия е на власт. Иначе заварчиците са много корави. Особено ако трябва да набият жените си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 4
alphaomega
преди 4 години
Няма да се случи нито едно от двете предположения! 1. Евтината работна ръка от държавите от третия свят се насочва към по богатите държави от първия свят! Кой луд ще напусне държава от третия свят за да бачка в друга държава от третия свят (България) и то на всичкото отгоре без да знае езика и "културата"?2. Роботизацията също няма да се случи защо тя е много скъпа, и правилното и масовото и внедярване в производствата също иска кадри и то изключително на високо ниво. Професионалистите които се занимават със автоматизация и роботика на практика днес са най ценните и скъпи служители. Логично е че и те ще избягат в западните държави и големите индустриални центрове в Азия където ще получат 5-10 пъти повече пари спрямо България и работата им ще бъде оценена високо.Изобщо перспективите за България не са никак добри. България изпусна момента да се позиционира правилно като регионален играч, изгони си 80% от най умните хора в чужбина и сега "ще търсим под вола теле" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 0
terziеv
преди 4 години
Така, гнус ме е вече от подобни статии. Кадри ИМА, роби няма. Гнус ме е, защото преди няма и половин час говорих с роднина, който работи като заварчик в бая популярна компания. Работи от 15 юли, а досега не е получил нито един лев! А заварчиците уж са сред най дефицитните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 1
khao
преди 4 години
колеги не се сърдете на жената ... тя ако имаше акъл за 5 стинки, нямаше да стане Яйчар, а щеше да си намери истинска работа :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
И именно, че дефакто няма толкова работа, колкото има кадри, разглезва "бизнеса" да иска "майка си и баща си" от кандидатите , т.е. да владеят 5 езика, за "оператор на ръчна количка" и впоследствие да твърди, че "нямало кадри"!Преди големият балон до 2008, когато наистина имаше работа, всичко беше поглъщано на т.н. "пазар на труда".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 2
oio
преди 4 години
Сериозно? Каква роботизация Ви гони, когато у нас труда е с рекордно ниска цена, т.е. не е ефективно да го заменяме с роботи по подобие на страните с 10 пъти по-високи доходи. Нека да експлоатираме до последно последните остатъци от комунизъма, а именно обучената и ефтина работна ръка, че не остана много за усвояване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 2
888
преди 4 години
На назначените милионери им трябват роби. За това скимти Надето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 5
SS-23
преди 4 години
Ако за една позиция преди кандидатстваха 150 човека, сега има 10-12---Е как тогава се твърди, че "няма кадри", като се оказва, че има 10-12 пъти повече безработни от търсенето?! За 1 място да имаш 10-12 кандидата и да твърдиш най-нагло, че "нямало кадри", как се нарича това?Реалната безработица е поне х2 спрямо официалната ... а се реве, че "нямало кадри" , а истината е, че няма толкова работа, колкото кадри има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още