IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване: Газовите централи ще бъдат изместени от възобновяемата енергия до 2035 г.

През следващите десетилетия използването на газ за производство на електроенергия ще стане нерентабилно, смятат експерти от Rocky Mountain Institute

17:57 | 09.09.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Електроцентралите, работещи с природен газ, които съкрушиха въглищната индустрия, са напът да бъдат изместени от възобновяема енергия и големите батерии, съобщава Bloomberg, позовавайки се на проучване на Rocky Mountain Institute (RMI). 

До 2035 г. ще бъде по-скъпо да се управляват 90% от газовите централи, предложени за изграждане в САЩ, отколкото да се създадат нови вятърни и слънчеви електроцентрали, оборудвани със системи за съхранение на енергията, се посочва в доклада на института.

Този процес ще се развие толкова бързо, че собствениците на газовите съоръжения няма да са успели още да изплатят необходимите средства за изграждането им, когато въпросните мощности ще се окажат нерентабилни.

Развитието на този много вероятен сценарий ще бъде драматично преобръщане на за момента икономически изгодните газови централи, които преди 20 години са доставяли по-малко от 20% от електроенергия в САЩ. Днес техният дял се е повишил до 35%, тъй като хидравличното разрушаване направи природния газ леснодостъпен и евтин, принуждавайки десетки въглищни централи да преустановят своята дейност.

Авторите на изследването споделят, че са анализирали разходите за строителство, гориво и очакваните операции на газовите централи с общ планиран капацитет от 68 гигавата, предложени за строеж в САЩ. Експертите сравняват тези разходи с изграждането на комбинация от слънчеви централи, вятърни централи и батерии, които биха могли да доставят същото количество електроенергия и да поддържат електроразпределителната мрежата стабилна.

Тъй като газовите централи губят своето предимство на енергийните пазари, индустрията, стояща зад тръбопроводите също ще пострада, твърдят от RMI. Дори линиите, които сега са на етапите на планиране, скоро биха могли да останат без достатъчно финансиране, посочва докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Rocky Mountain Institute не е корпорация, от една бърза справка в интернет можеш да видиш ... даже като им отвориш сайта има бутон за дарения, точно като една "истинска" корпорация прави !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
ВЕИ се крепят на огромните държавни субсидии при това. И колкото повече стават, респективно толкова повече ще папат субсидии, защото иначе са неконкурентноспособни. Е - хубаво - но какво ще стане с бюджетите на държавите - особено големите откъм енергопотребление, ако трябва да спонсорират енергопроизводство, базирано например 50% на ВЕИ? Колко ще струва на хората това откъснато от пазарните механизми енергопроизводство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Ха-ха-ха-ха - тая статия грета тъпoтo ли я е писала? :))))Проверете какъв е ръстът в енергопотреблението, какъв е делът на ВЕИ в общия енергиен микс, как се променя делът на всички видове енергия... всъщност реалните данни са съкрушителни - ръстът в общото потребление е в пъти по-голям от ръстът във фабрикуването на ток от ВЕИ. И това при положение, че електромобилите, които ще бъдат огромен консуматор на енергия (те и сега са - през слузта) все още не са навлезли масово на пазара. То сигурно енергийните корпорации са по-*** от анонимното авторче - с огромните си мозъчни тръстове, че се бият като озверели вълци за газчицата, вместо да редят черни плочки и перчици навред където им скимне.Да не говорим за реалният проблем при ВЕИ - че не можем да контролираме източникът на енергия - нито можем да накараме слънцето да грее 24 часа над плочките, нито вятърът да вее постоянно. Огромни батерии щели да правят - а откъде за тях литийчец и кобалтчец? Ся и аз си падам по научна фантастика, ама хайде по-сериозно - а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
Защото сме зависими от чужд доставчик на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
Whitestar
преди 4 години
Все пак това се отнася за САЩ, а не на всякъде по света има условия за развитие на енергия от възобновявеми източници, а и сега това е твърде скъп вариант. Енергията от парогазови електроцентрали е заместител не само на ТЕЦ-овете, но е по-безопасна алтернатива на АЕЦ! Редно е да се запитаме защо не сме открили тази алтернатива у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
Hahoto
преди 4 години
Според Rocky Mountain Institute - корпорация за фотоволтаици и ветроперки, инвеститорите дали 80 милиарда за нови газови централи в САЩ все едно са си ги купили на днешата дата в БГ през 44-та :) Явно в Щатите инвеститорите са много прости и не могат да си првят сметката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още