IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на втори енергоблок на ТЕЦ „Марица Изток 3“ е завършен предсрочно

Въглищната централа вече може да предостави на НЕК допълнителни 202 МВч електроенергия в случай на необходимост

15:05 | 09.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ завърши плановия годишен ремонт на втори енергоблок седмица преди крайния срок и така дава възможност на Националната електрическа компания (НЕК) за достъп до 202 МВч допълнителна мощност в случай на необходимост, информират от компанията оператор. 

Централата е приключила успешно ремонтните дейности и на останалите три енергоблока, предвидени за настоящата календарна година. Работата по блок 1, 3 и 4 е продължила три седмици, докато блок 2 е отнел 65 дни на експертните екипи. През това време е била извършена задължителната профилактика на съоръженията за осигуряване на сигурна и безопасна експлоатация на цялата централа.

„Като една от най-модерните производствени мощности в България, ние сме важен стълб за системата особено при големи натоварвания и извънредни ситуации. Затова се грижим нашата централа да бъде в най-добро техническо състояние, за да може да работи надеждно и ефективно. Добре планираната програма за ремонт ни позволява да работим сигурно и да постигаме над 85% разполагаемост годишно“, споделя изпълнителният директор на централата Красимир Ненов.

Ремонтната кампания и задължителната проверка на системите са били предшествани от подробен анализ на дейността на централата в предходни периоди. Специално формирана работна група е имала задачата да планира и приоритизира видовете ремонтни дейности, които са били поверени на външни подизпълнители и дългосрочни партньори със сериозен ангажимент по поддръжката на съоръженията, посочват от компанията.

Благодарение на синхронизираните усилия на екипите на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и всички подизпълнители, процесът по планов ремонт на централата е бил завършен в пълния си обем преди поставените крайни срокове. Както и до този момент, организацията на дейностите и управлението на процеса са били съобразени с най-строгите правила за безопасност, подчертават от дружеството.

ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” е една от най-често използваните от ЕСО централи за първично и вторично регулиране на енергийната система на страната. Тя покрива базови и подвърхови натоварвания, може да се включва бързо, има голям капацитет и е от ключово значение за устойчивостта и способността на системата за възстановяване след аварии и смущения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Със сключените с НЕК ОСОБЕНИ ЗАЛОЗИ въпросните "американски" централи са истинско БРЕМЕ за българският потребител на ток. Обслужването на кредитите им от МИЛИАРДИ евра се плаща от нас ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, като задължението им се вписва в сметките на тока който плащаме!!!! НЕ Е ЛИ БЕЗУМИЕ ДА ОБСЛУЖВАМЕ КРЕДИТИТЕ НА НЯКАКВИ ОФШОРКОВЦИ ОТ ДЕЛАУЕР, а те непрекъснато да залагат активите които ние изплащаме.Заприличали сме на крави които ОФШОРКОВЦИТЕ ДОЯТ ДО ПРИПАДАЪК , унищожавайки с цените на тока и БИЗНЕС и ДОМАКИНСТВА. НЯКОЙ НЯМА ЛИ ДА РАЗКАРА ОТ БЪЛГАРИЯ ТЕЗИ "ИНВЕСТИТОРИ" с наредени зад тях по 30 кредитора огромна част от които са чисти ПОЩЕНСКИ КУТИИ ?!Явно няма нито политическа воля , нито желание това да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още