IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Бъркоу напуска поста си като председател на Камарата на общините

Кралица Елизабет II подписа законопроекта, забраняващ Brexit без сделка

19:31 | 09.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу съобщи, че ще се оттегли от поста си и като депутат на следващите избори или на 31 октомври, предава ВВС.

В изказване пред парламента Бъркоу заяви, че 10-годишният му мандат приближава края си и че постът му е бил „най-голямата чест и привилегия“.

Той каза, че ако не се стигне до предсрочни избори, 31 октомври ще бъде „най-неразрушителната и най-демократичната“ дата.

Бившият депутат от Консервативната партия наследи на поста председател на Камарата на общините покойния Майкъл Мартин през 2009 г.

Той беше подложен на ожесточени критики от привърженици на Brexit, които поставяха под съмнение безпристрастността му по въпроса за Европа и твърдяха, че улеснявал усилията на депутатите, които се противопоставяха на излизане без сделка, да поемат контрол върху Камарата на общините.

Бъркоу беше критикуван и заради това, че не е направил повече във връзка с твърденията за изнудване и тормоз в Камарата на общините. Самият Бъркоу беше обвиняван, че не зачита редица членове на собствения си кабинет, което той отрича.

Ако депутатите отхвърлят призивите за предсрочни избори по-късно днес, което е вероятно, председателят на Камарата на общините заяви, че е важно „опитна фигура“ да ръководи дебатите в последната седмица от октомври преди възможното излизане на Великобритания от ЕС.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че няма да иска ново отлагане на Brexit и че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври.

Но ако не договори нова сделка, която е приемлива за парламента, той ще бъде правно задължен да поиска отлагане въз основа на закон, одобрен от парламента, който днес беше подписан от кралица Елизабет II.

Носят се слухове, че за да избегне това, Джонсън може да подаде оставка или да поиска вот на доверие, който ако загуби, ще доведе до 14-дневни преговори за сформиране на ново правителство.

Бъркоу предупреди, че ако назначаването на негов наследник бъде отложено за след изборите, новоизбраните депутати може да се окажат „нередно повлияни“ в избора им на фигура.

В емоционална реч той заяви, че се  гордее, че е защитавал интересите на депутатите и е действал като „предпазен механизъм за депутатите без роля в управлението (backbenchers)“.

„През целия си мандат като председател се стремях да увелича относителния авторитет на този законодателен орган, за което няма да се извинявам на никого, никъде и никога“, каза Бъркоу.

Той беше аплодиран на крака от депутатите от Лейбъристката партия, след като обяви предстоящото си оттегляне, но повечето депутати от Консервативната партия останаха по местата си.

Когато беше избран за първи път, Бъркоу заяви, че смята да остане на поста повече от девет години. Председателят на Камарата на общините се избира от всички депутати чрез тайно гласуване.

По традиция постът се заема последователно от представители на двете големи партии. Ако тя се запази следващият председател трябва да е депутат от Лейбъристката партия.

Сред потенциалните наследници на Бъркоу са заместник-председателят на Камарата на общините Линдзи Хойл и Хариет Харман, бивш заместник-ръководител на Лейбъристката партия и жената с най-дълъг мандат като депутат.

Депутатът от Лейбъристката партия Крис Брайънт и консерваторката Елинор Лаинг, която също е заместник-председател на Камарата на общините, обявиха кандидатурите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още