IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на златните резерви на Русия надхвърля 100 млрд. долара

Целта на Москва е да се диверсифицира от американските активи

21:44 | 09.09.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия е увеличила четири пъти златните си резерви през последните десет години на фона на усилията й да се диверсифицира от американските си активи. Ходът й се е отплатил през последните месеци, тъй като търсенето на активи-убежища тласна цената на златото до шестгодишен връх.

През миналата година стойността на златните резерви на Русия е скочила с 42% до 109,5 млрд. долара, а ценният метал вече има най-голям дял от общите резерви на страната, пише Bloomberg.

Руската централна банка е била най-големият купувач на злато през последните няколко години на фона на усилията на президента Владимир Путин да наруши зависимостта от американския долар, тъй като отношенията между двете страни остават обтегнати. Ако Русия трябва да прибегне до златните си резерви, тя ще получи висока цена – металът се насочва към най-добрата си година от 2010 г. насам, тъй като търговската война между САЩ и Китай се отразява негативно на растежа на световната икономика, а централните банки смекчават паричната политика.

„Русия предпочита да подкрепя макроикономическата си стабилност чрез политически неутрални инструменти“, казва Владимир Миклашевски, стратег в Danske Bank в Хелзинки. „Има масова замяна на активи в американски долари със злато – стратегия, която спечели милиарди долара на Руската централна банка само за няколко месеца“, допълва той.

Русия не е единствената страна, която се насочва към златото. Китай, Казахстан и Полша са сред най-големите купувачи през последните няколко години и се очаква златните им резерви да продължат да нарастват.

Не всички ходове на Русия обаче се отплащат. Миналата година централната банка е обърнала резерви от щатска валута на стойност около 100 млрд. долара в евро, юани и йени, а оттогава китайската валута понижи стойността си. Русия също така пропусна ралито при американските държавни ценни книжа.

Москва може да продължи да купува злато, за да компенсира другите загуби в резервите си, казва Кирил Тлемасов, бивш служител в министерството на икономиката, който сега е директор на отдел „Анализи“ в компанията Loko-Invest в руската столица. До този момент стратегията работи, тъй като златото поскъпна с 18% тази година до 1513 долара за тройунция.

Русия цели предимно диверсификация, а не толкова да се възползва от цената. Централната банка започна да купува злато преди повече от десет години на фона на рекордната му цена през 2011 г. и продължи да увеличава резервите, когато цените намаляваха през следващите няколко години.

„Централната банка едва ли преследва целта за печалба в процеса на управление на златните резерви. Купуването е свързано преди всичко с разнообразяването на активите“, казва Дмитрий Долгин, икономист в ING Bank.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
О да и щях да забравя , мога да си реализирам парите веднага до 1 минута във валута долари,евро или друга с която ще мога да отида веднага в магазина за да си купя хляб :)------------------------------------------------тва треаше да го напрайш 97ма година да те видим как и кое щеше да си купиш в магазина с долари, то тогава и хляб нямаше .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
е дам аз не съм в час както винаги ... като не разбираш златото как се ползва в монетарната политика тогава защо бърбориш ? Нали видях и че си писал за некви дивиденти на мене тая глупост ми е достатъчно само като го чуя, затова заеебби ги руснаците те за да го праят това имат нещо предвид, американците за да нападат и разтурят всяка държава и първото нещо което да правят е да им ограбят златото справка : Либия, Ирак, Украйна, Египет и т.н. цветни революции значи и те имат нещо предвид, може би затова долара е още резерв ?!? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
О да и щях да забравя , мога да си реализирам парите веднага до 1 минута във валута долари,евро или друга с която ще мога да отида веднага в магазина за да си купя хляб :) Докато ако имаш например апартамент ще чакаш да го продадеш или пък злато ще трябва да го закараш до борсата в Лондон например :) В портфолиото трябва да имаш и злато и имоти но винаги трябва да знаеш,че реализирането е по трудно ако искаш най-добрата цена....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
И да на загуба са защото е можело да инвестират тези пари например в Руската икономика. Да кажем в нови руски телефони, компютри и т.н. които щяха да има донесат повече приходи от продажби. Докато златото нали знаеш,че ако има ръст ще трябва да го продадеш за да реализираш печалбата :) Аз например държа акции на компаннии които ми носят по около 10% дивидент годишно. Държа ги 10 години вече, тоест върнал съм си инвестираните пари и все още имам акциите :) Дано ме разбереш.И да не е лошо да имаш малко злато но не повече от 5-10% дори и това е много за мен......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Морил го цитирай когато добива на злато догонва ръста на населението и икономиката. Ако не го догонва ще трябва да правиш инфлация нон-стоп и ако осега в например 10-те ти лева има 1 грам злато то другата година ще е половин :) Защото ще трябва да напечаташ нови пари за новите 100 милиона население за да могат да работят да печелят пари и да си купят хляб. Или ти ще разделяш хляба на все по малки и по малки парчета за да има всяка година за всички :) ? Морил може и да е работил преди 150 години когато населението е било относително еднакво и ако е имало ръст то 2-3 войни са го връщали обратно, но в момента от над 70 години няма големи войни ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Глупости не си в час. Германия имаше задължението част от златния резерв да не стои в Германия за да не може да се въоръжи бързо. Това задължение ИЗТЕЧЕ преди няколко години. Германия върна каквото и трябва във Франкфурт, държи малка част близо до Лондонската стокова борса и голяма част до борсата в Ню Йорк. Златото се държи там за да може да се продаде бързо при нужда ! В противен случай логистиката да прекараш много злато до борсата е доста доста трудно. Златото се търгува в много ниски обеми по борсите в Европа. Когато направиш първия си милион ще ги разбереш тези неща и дано имаш време :)И да добавя златото от икономическа гледна точка се използва има няма 5% останалото е за дрънкулки. Среброто е доста по изгодно защото се използва доста в промишленото производство..... Така,че конспиративните теории си ги забутай някъде или и ти си от тези които вярват,че континента Австралия не съществува ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 4 години
резерви, резерви ... ама ги мерят колко струват в долари ! :) :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
а викаш са на загуба са руслямистанците кат пада ... :)) на Германия не са и го дали от Фашингтона, не че го е продала, тя нищо на никой не е продала просто са и го взели и е окупирана държава загубила войната и златото и е при победителя ако искаш им бий една оферта кат твойта на Сашевци да си разкарат тия 9 тона дет седят там че само им пречи .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
I
преди 4 години
"Златото може да си пробие път през центъра на стражите и да разруши най-мощните прегради по-лесно и от мълния."Хораций, Кармина , ок. 20 г. сл. Хр."Когато златото говори, всички свидетели мълчат."Италианска поговорка"Златото е владетелят на всички владетели."Демокрит"Не Филип Македонски, а неговото злато пороби Гърция."Плутарх (Сравнение между гръцката и римската военна стратегия на древногръцкия философ и биограф Плутарх.)"Златото е жив Бог."П. Б. Шели"Златото е мащаб на големите цивилизации."The American Federationist, 1896 (Официална публикация на American Federation of Labor"Златото е пари и нищо повече."Дж. П. Морган"Подобно на свободата и златото не се задържа дълго там, където не го ценят."Дж. С. МорилЗлатото и икономическата свобода са неделими. Без златен стандарт не съществува никаква възможност за защита на влоговете от инфалационна загуба. Символично, златото е защитник на правото на собственост. Политиката на социалните държави е тази, която не дава възможност на собственика да се защити. И точно това е изтърканата тайна, спотаена зад тирадите на привържениците на социалната държава, когато се дават аргументи срещу златото. Държавният дълг е само още една дума за тайната конфискация на имуществото. Златото препречва пътя на този тип действия и е единственият гарант за частната собственост и изобщо за правото на собственост.[3] Дж. С. Морил в една своя реч пред Щатския сенат на 28 януари 1878 г.: -----нито една държава, нито една банка не е имала неограничена власт да издава пари, без да злоупотреби с тази власт; ето защо във всяка държава издаването на книжни пари трябва да се намира под някаква форма на контрол; и нито една форма на контрол не е толкова надеждна, колкото да бъдат задължени институциите, издаващи книжни пари, при поискване да ги обменят в злато или златни монети. златото не носи дивидент..то е котва в бурни времена... You have a choice between the natural stability of gold and the honesty and intelligence of the members of government. And with all due respect for those gentlemen, I advise you, as long as the capitalist system lasts, vote for gold.William Shakespeare Quotes , Source: The Merchant of Venice (Portia & Gratiano at V, i)The rule of Gold is whomever has the Gold rules!Gold is the money of kings,silver is the money of gentlemen,barter is the money of peasants but debt is the money of slaves.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 21
Solar Power
преди 4 години
То почна да пада :) Нали е ясно,зе трудно се продава тези резерви :) Не случайно Германия продаде половината си резерв а парите вкара в икономика последните 10 години :).... Хубаво е да имаш резерв злато, но не повече от 5% ... по добре да се наблегне на сребро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още