IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще изхвърли радиоактивната вода от „Фукушима“ директно в Тихия океан

Липсата на достатъчно пространство за съхранение на замърсената вода ще принуди Tokyo Electric Power да изведе в океана около 1 млн. тона вода с тритий

11:09 | 10.09.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската енергийна компания Tokyo Electric Power ще изхвърли радиоактивната вода от разрушената АЕЦ „Фукушима“ директно в Тихия океан, заяви министърът на околната среда Йошияки Харада, цитиран от Ройтерс.

След като централата беше засегната от земетресение и цунами през 2011 г., Tokyo Electric, или Tepco, събра в резервоари повече от 1 млн. тона замърсена вода от охладителните тръби, използвана за предпазване на ядрото от топене. 

Компанията посочва, че след 2022 г. тя вече няма да има място, където да събира радиоактивната вода.

„Единственият вариант е водата да се изхвърли в морето и да бъде разредена“, споделя Харада на пресконференция в японската столица. „Правителство ще обсъди това, но бих искал да предложа моето мнение“, добави още той.

Окончателното решение на правителството за изхвърляне на замърсената вода ще бъде взето след представяне на доклад от експертна комисия.

Харада не посочва колко вода ще трябва да бъде изхвърлена в океана.

Всеки опит за изхвърляне на отпадъците в Тихия океан обаче може да разгневи съседите като Южна Корея, която призова представител на японското посолство миналия месец, за да ѝ бъде обяснено как страната ще се справи с проблема във „Фукушима“.

Отношенията между Сеул и Токио продължават да бъдат обтегнати след спора за компенсация заради корейците, принудени да работят в японски фабрики през Втората световна война.

Крайбрежните ядрени централи обикновено изхвърлят обработената вода, която съдържа тритий (изотоп на водорода, който трудно се отделя и се счита за сравнително безопасен), в океана.

Tepco, която също е изправена срещу недоволството на местните рибари, призна миналата година, че водата в резервоарите ѝ все още съдържа и други замърсители освен тритий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Може да възникнат нови форми на живот. Например русалки с три опашки и две глави, ама с дръпнати очи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Achtung
преди 4 години
Колко риба изядохме от FAO 61 и още сме живи, кораво племе....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 7
forexar
преди 4 години
Да живее мирния атом!Най-чистата енергия е атомната енергия!!!Белене! Белене! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
До 1: При соца дори не ти казваха какво ще правят а директно го правеха :(...... поне ако бяха казали можеше да се ограничи прясната храна и вероятно раково болните с няколко процента......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
4i40
преди 4 години
Ауууу, кво шъ правим с туй ядрено замърсяване на океака....Планктон, водорасли, риби, мънички японки....Ужаст....Шъ станат кът горили....Къде са зелените, *** и разни други субпродукти на яслата на ВЕИ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
MarginCall
преди 4 години
Ко речи? Ко? "Капитализъм и непукизъм"?Новият саркофаг, който трябва да покрива "Чернобил...Огромната структура струва 1,5 милиарда евро, които са били събрани от Европейската банка за реконструкция и развитие от 45 държави, Европейския съюз и 715 милиона евро лични средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
melon
преди 4 години
А при социализъма няма частни компании, да оправят бакиите на държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 17
oio
преди 4 години
Така е при капитализъма, държавата няма ресурс да оправя бакиите на частните компании и всичко остава за сметка на хората. Това е по-лошо от Чернобил и тия го правят нарочно. При Чернобил поне ограничиха вредите, а тези директно в океана, да му мислят останалите. Капитализъм и непукизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още