IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел ще отговаря за иновациите и младежта в новата ЕК

Франс Тимерманс ще поеме въпросите с околната среда, Вестагер ще отговаря за конкуренцията

13:38 | 10.09.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българският кандидат за комисар за новата Европейска комисия Мария Габриел ще отговаря за иновациите и младежта в състава на новата ЕК на Урсула фон Дер Лайен. 

"Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения", заяви германският християндемократ при представянето на състава на комисията си.

Новата комисия ще се състои всъщност от осем заместник-председатели, в това число върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел (Испания). Заместник-председателите отговарят за водещите цели на ЕК. Те ще ръководят работата по въпроси като опазването на природата, цифровизацията, икономиката, съхраняването на европейския начин на живот. 

„Този екип ще очертае европейския път: ще предприемем решителни действия за борба с изменението на климата, ще изградим партньорство със Съединените щати, ще дефинираме отношенията си с един по-самоуверен Китай и ще бъдем надежден съсед, на Африка например. Този екип трябва да отстоява нашите ценности и стандарти от световна класа. Искам Комисия, която да се ръководи с решимост, която да е напълно съсредоточена върху разглежданите въпроси и да дава съответните отговори. Искам Комисията да бъде балансирана, динамична и модерна. Сега този екип ще трябва да спечели доверието на Парламента. Ръководената от мен Комисия ще бъде геополитическа Комисия, работеща за устойчиви политики. Искам също така Европейският съюз да бъде пазител на многостранното сътрудничество. Защото знаем, че сме по-силни, като заедно правим това, което не можем да направим сами", заяв новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен. 

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и еврокомисари.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Холандия) ще съгласува работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с измененията в околната среда. Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестагер (Дания) ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще съгласува работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар за финансовите услуги. Останалите петима заместник-председатели са Жозеп Борел, Вера Йоурова, (Чехия), Маргаритис Схинас (Гърция), Марош Шефчович (Словакия), Дубравка Шуица (Хърватия). 

Дубравка Шуица ще ръководи от страна на Комисията и работата по Конференцията за бъдещето на Европа.

„Искаме да вдъхнем нови сили на демокрацията в Европа. Това е наша обща отговорност. Демокрацията е нещо повече от гласуване на избори на всеки 5 години. Демокрацията означава гласът ни да бъде чут и да можем да участваме в изграждането на обществото", заяви Фон дер Лайен. 

Останалите кандидати за еврокомисари са: Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за "Бюджет и администрация" и ще се отчита пряко пред председателя на ЕК; Дидие Рейндерс (Белгия) ще бъде еврокомисар по правосъдието, включително по въпросите за върховенството на закона; Мария Габриел (България) е предложена за еврокомисар по иновациите и младежта; Стела Кириакидис (Кипър) е предложена за еврокомисар по здравеопазването; Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за енергетиката; Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме международното сътрудничество; Силви Гулар (Франция) ще отговаря за вътрешния пазар; Ласло Трочани (Унгария) ще отговаря за политиката на съседството и разширяването на ЕС; Фил Хоган (Ирландия) е предложен за еврокомисар по търговията; Паоло Джентилони (Италия) ще бъде еврокомисар по икономиката; Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще бъде еврокомисар по околната среда; Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за работните места; Хелена Дали (Малта) ще отговаря за въпросите за равенството; Януш Войчеховски (Полша) ще отговаря за земеделието; Елиза Ферейра (Португалия) ще бъде еврокомисар за сближаването и реформите; Рована Плумб (Румъния) ще бъде новият еврокомисар по транспорта; Янез Ленарчич (Словения) ще поеме управлението при кризи; Илва Йохансон (Швеция) е предложена за еврокомисар по вътрешните работи.  

Фон дер Лайен си е поставила за цел да ръководи силно мотивиран колегиум, който разбира Европа и се вслушва в исканията на европейците. Ето защо всички членове на ЕК ще посетят всяка държава членка през първата половина на мандата си. Те трябва да опознаят не само столиците, но и да посетят регионите, в които хората в Европа живеят и работят. Както Европа, така и ЕК трябва да бъдат подготвени за цифровата ера. Заседанията на колегиума ще бъдат електронни и без документи на хартиен носител.

Целта на новата ЕК е да улесни живота на хората и предприятията. Когато ЕК създава нови законови и подзаконови разпоредби, тя ще прилага принципа, че при въвеждането на нова разпоредба отпада стара, с цел да се намали бюрокрацията.  „Това ще бъде комисия, която изпълнява поетите ангажименти. Имаме структура, която насочва усилията си към решаване на задачите, а не към йерархичността на действията. Трябва да сме в състояние да се справяме с важните въпроси по най-бързия и решителен начин", каза още Фон дер Лайен.

Като следващ етап Европейският парламент трябва да одобри целия колегиум на членовете на Комисията, включително върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председателя на Европейската комисия. Това ще бъде предшествано от изслушване на кандидатите за комисари в съответните парламентарни комисии в съответствие с Правилника за дейността на Европейския парламент.  

По-рано днес българският еврокомисар Мария Габриел откри четвъртото издание на Конференцията „Цифров живот и дизайн“ в Брюксел. Пред над 300 участници тя представи постигнатото до момента в цифровата област, като очерта и основните предизвикателства. Мария Габриел посочи някои от постиженията в цифровия сектор.

„Гарантирахме свободното движение на нелични данни, опростихме правилата за ДДС и предприехме мерки, чрез които подобрихме бизнес средата и прозрачността. Премахнахме роуминга в ЕС и несправедливото географско блокиране. Благодарение на инициативата WiFi4EU, в която участват над 3400 общини, Европа стана по-близка до гражданите. Инвестиците в цифровия сектор ще продължат да нарастват чрез новата програма „Цифрова Европа“, Хоризонт Европа и Mеханизмa за свързване на Европа“, заяви комисарят по цифрова икономика и общество. В дебата си с участниците българският еврокомисар постави въпроса за следващите стъпки за справяне с предизвикателството цифрова трансформация. Според нея, това е възможно, само ако Европа инвестира в своите таланти и развитието на технологиите.

„В основата на този бъдещ успех трябва да стои общият европейски подход, в чийто център е човека. Необходимо е да подобрим правилата за отговорността и сигурността на цифровите платформи, услуги и продукти. Критично важно е гражданите да знаят как, къде и защо се събират, използват и прехвърлят техните данни“, каза Мария Габриел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 51 rate down comment 6
крас
преди 4 години
Като наблюдавам кой ще РАЗПРЕДЕЛЯ ПОРЦИИТЕ в ЕС се сещам за един негов доклад от 2013 година озаглавен "БЪЛГАРИЯ СЛЕД БЪЛГАРИТЕ" в който Йоханес Хан поставя въпроса с ДЕМОГРАФСКИЯ СРИВ в държавата ни и пътищата за спасяването на тази принадлежаща към ЕС ТЕРИТОРИЯ носеща името България. Ето как Хан описва народа ни и управляващата политическа класа:" Българите, по това, което наблюдаваме, се характеризират като изключителни егоисти и индивидуалисти, така да се каже самотни търсачи на лично щастие. Това е силно изразено в техните политици и бизнесмени. Те са крайни демагози и популисти, целящи да се доберат до властта, за да могат да се отдадат на корупция и да разпродадат богатствата на държавата срещу някакъв процент. В стремежа си към бързо забогатяване те надвишиха многократно позволената скорост, изстисквайки безмилостно силите, живота и здравето на своите съграждани. В резултат получиха едно болно, застаряващо население, а младата част от българите преобладаващо свързват щастието с възможността да емигрират и да се устроят в друга държава. В резултат на това населението на България през последните 23 години е намаляло с 1 600 000 души и не се вижда начин този процес да бъде спрян.Почти всички можещи и знаещи българи търсят начин да емигрират"КАК ХАН ВИЖДА ИЗХОД ОТ СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ: " Територията на България има голям потенциал за развитие както в сферата на земеделието, така и в сферата на туризма, но за да се случи това, управлението на страната трябва да бъде отнето от ръцете на олигархичната българска върхушка, което няма да бъде трудно, ако успеем да заселим там десет милиона европейци, които да създадат своя партия, която чрез избори да поеме властта по един мирен и демократичен начин. Българите, които пожелаят, ще могат да се завърнат в територията си, те няма да ни пречат. Убедил съм се, че българите нямат нужда от държава, те си имат история, с която да се гордеят."ВЪПРОСА С ДЕМОГРАФСКИЯ СРИВ НА ДЪРЖАВАТА НИ БЕ ПОСТАВЕН ОТ УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН , но Борисов го пропусна сякаш това не се отнася за него. ПРЕДСТОЯТ ПРОВЕРКИ НА ИЗРАЗХОДЕНИТЕ У НАС СРЕДСТВА ПО ЕВРОФОНДОВЕТЕ И задължителна смяна на КОРУМПИРАНИЯТ ДЪРЖАВЕН ЕЛИТ. След като БОКО и КОМПАНИЯ изпържиха с половин милиард евро брата на Урсула , можем да очакваме ДИРЕКТНО УПРАВЛЕНИЕ на България от ЕС. НЕМА ЛАБАВО ДРУГАРИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 55 rate down comment 3
Jorkata
преди 4 години
Тая пак ще "усвоява" пари.... или "присвоява" беше думата... все ги бъркам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 48 rate down comment 10
mvr0306
преди 4 години
Платени, ама с парите от нашите данъци...В действителност гражданите и бизнеа няма нужда от ЕК. Бщрократи които със общи приказки си оправдават заплатите. Пример 1: миналата година *** Майдел обясняваше надълго и широко как благодарение на ЕК щели да паднат таксите за валутни превдои от бг банки. И какво ще стане сега - за да си компенсират приходите банките ще вдигнат таксите за вътрешните преводи на 3-4 лева...Пример 2: Отпадане на роуминга - същата история - операторите прехвърлиха тези разходи към всички клиенти, даже и тия дето не ползват роуминг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 63 rate down comment 2
forexar
преди 4 години
МГ отговаря за каквото и кажат ... за нея няма значение дориТя е универсална!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 58 rate down comment 6
panther
преди 4 години
високо платени дрънкала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още