IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчелари искат ефективни присъди за използване на отровни земеделски препарати

Хората от бранша са недоволни от политиката на земеделското министерство и настояват субсидиите за сектора да бъдат увеличени

14:13 | 10.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да се въведат ефективни присъди за земеделците, които пръскат с отровни за пчелите химически препарати, настояват от организацията "Български свободни пчелари". Председателят й Ясен Янев обясни днес във Варна, цитиран от БТА, че въпреки забраните практиката с ползването на пестициди продължава и води до измирането на стотици пчелни семейства.

Янев допълни, че колегите му са недоволни от политиката на земеделското министерство и настояват субсидиите за сектора да бъдат увеличени. По думите му би следвало да бъдат давани между 100 и 200 лева за всяко пчелно семейство според района, където са кошерите. От "Български свободни пчелари" настояват още държавата да забрани вноса на мед и медени продукти от страни извън ЕС. 

Производителите са против замисляната от земеделското министерство пчеларска лаборатория, допълни още Янев. По думите му, тъй като ще е в София, всички ще бъдат принудени да правят още разходи, за да пътуват или да изпращат продукцията си. Освен това, тъй като ще се получи монопол, ще има и съмнения в нейните резултати, посочи Янев. Той уточни, че качеството на продуктите може да се следи достатъчно стриктно и от лабораториите по места.

От "Български свободни пчелари" подготвяме национален протест, допълни председателят на организацията. По думите му най-вероятно той ще бъде организиран на принципа на майките с деца с увреждания - по места и не с конкретна дата, а продължително време.

За протести в сектора се говори от години, но това лято недоволството на пчеларите ескалира значително. Само за 10 години 40% от пчелите по света са изчезнали. Ако пчелите изчезнат, това би означавало срив в световната екосистема, защото благодарение на тях хиляди растителни видове се възпроизвеждат.

България не се различава от глобалната тенденция, твърдят пчеларите. Тук тя се допълва от отрови, с които земеделските производители обработват реколтата и които са пагубни за насекомите. През август хората от бранша приеха декларация, в която настояват за спешни действия от страна на държавата.

Те са категорични, че големият проблем е ежегодното отравяне на стотици хиляди пчелни семейства. Пчелите намаляват, компрометира се продукцията и това е удар по бизнеса. В България има безмитен внос от Украйна, внос от Китай и от други страни, а според производители този внос определя ниските изкупни цени на българския мед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още