IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги вероятно отново ще направи необходимото

Очаква се ЕЦБ да обяви пакет от нови парични мерки за стимулиране на икономиката, включващи ново понижаване на лихвите

10:49 | 11.09.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди седем години президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща да направи „каквото е необходимо“ за спасението на еврото на фона на дълговата криза, заплашваща да доведе до разпадане на еврозоната.

Сега, само седмици преди да изтече осемгодишният му мандат начело на ЕЦБ, Драги отново обещава нужните действия, за да противодейства на свръхниската инфлация и да гарантира, че икономиката на валутния съюз ще остане на пътя на растежа, отбелязва DPA, цитирана от БТА. 



ЕЦБ е "решена да действа", каза 72-годишният Драги на пресконференция след миналото заседание на институцията през юли. По думите му утре банката ще обяви пакет от нови парични мерки за стимулиране на икономиката, включващи понижаване на водещите лихви още по-дълбоко в негативната територия и възобновяване на програмата за изкупуване на активи.

От юли бяха публикувани нови икономически данни, които задълбочиха тревогите на банката.

Търговските войни и митата остават най-голямото притеснение пред производителите, а ескалацията на напрежението в световната търговска война през август насърчи още повече избягването на рискове, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на компанията за маркетингова информация IHS Markit.

Над 30 централни банки по света - от Тайланд и Индия до САЩ - свалиха лихвите си като буфер срещу забавяне на икономиката или дори рецесия.

Лихвените проценти в еврозоната не са променяни от март 2016 година, когато ЕЦБ понижи цената на кредитирането до сегашните минимуми, за да подпомогне икономиката на валутния съюз и да се противопостави на заплахата от дефлация.

Преди девет месеца на фона на надеждите, че икономиката укрепва, а инфлацията се ускорява, централната банка на еврозоната приключи програмата за изкупуване на облигации на стойност 2,6 трилиона евро, продължила близо четири години.

Сега обаче заради ескалиращата търговска война с Китай и задълбочаването на усещането за глобална несигурност, провокирано отчасти от хаоса около Brexit, ЕЦБ отново е принудена да действа.

Анализаторите са убедени, че това ще включва понижаване на лихвата по депозитите от минус 0,4 на сто до минус 0,5 на сто. ЕЦБ се надява, че по-ниският показател, който се прилага за парите, депозирани от търговските банки в институцията, ще насърчи кредитните организации да отпускат повече заеми и по този начин ще стимулира икономическия растеж.


Очаква се освен това ЕЦБ да обяви планове да възобнови програмата си за изкупуване на облигации, за да стимулира растежа и инфлацията.

Прогнозира се обаче, че ръководството на банката ще задържи основната лихва по рефинансирането на нулево равнище.

Новите парични мерки вероятно ще надградят вече обявените инструменти за стимулиране на икономиката.

Утрешното заседание на ЕЦБ ще бъде едно от последните за Драги като неин ръководител, преди той да се оттегли от поста в края на октомври.

Негов приемник се очаква да бъде бившият френски министър на финансите и шеф на Международния валутен фонд Кристин Лагард. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 4 години
Да бе, банките карат хората да задлъжняват и да вземат заеми. Банките карат хората да искат все по хубави и големи жилища, все по хубави коли, дрехи, телефони почивки, пиене и ядене. Истината е че ако си живееш спокойно и се простираш според възможностите си, ако харчиш колкото изкарваш, не те бъркат банки, кризи, балони, търговски войни и т.н. Кво си мислиш, че света, преди банките, е бил прекрасен и всичкиса живеели богато и щастливо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
За съжаление често банковите стимули не са достатъчни на блокираните от утежнения пазарни принципи да заработят. Това можем да наблюдаваме и у нас, коато говорим по темата. По отношение на Европа, може би ще е интересна политиката на новия директор на ЕЦБ, за да видим дали ще възприеме консервативен подход или ще продължи политиката на стимули за растежа. Каквото и да стане, тук у нас, за съжаление, банковият сектор е сепариран в сегмента на големите корпорации и олигарси, за които са насочени и стимулите му, въпреки булшинството малки предприятия имащи нужда от "свеж въздух" на пазара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Банките отчаяно се мъчат да накарат хората са задлъжняват, и да поемат дългове. Стадото обаче болезнено помни, какво направиха същите тези банки, преди 10 години, когато милиони останаха без работа, и загубиха жилищата си в следствие на имотния и ипотечен балон! И сега, на прага на нова криза, пак се мъчат да набутат хората с дълг, и когато кризата дойде, а тя вече обхваща икономиките, една по една, населението остане без работа, ще коригират лихвите, и ще одерат по 10 кожи от гърба на обикновенния човек. Надуха нови балони, с акции, цени на жилища, но им е малко. Алчността на банките няма граници. Както каза банкера химик Левон Хампарцумян, интереса на банката е единствено ръста на дохода на акционерите и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още