IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара пак провокира международната общност

Бежанците са страшен проблем за Турция при нейните икономически проблеми, увеличават се престъпленията, предупреди Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин

18:45 | 11.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Има поредният рекет на Анкара към Европа, включително и към нашата страна като част от Стария континет. На 18 март 2016 г. беше подписано споразумение между ЕС и Турция за сирийските бежанци и в него бяха предвидени финансови средства в размер на 3 млрд. евро плюс визова либерализация за пътуване на турски граждани в ЕС. Миналата година по време на българското европредседателство имаше среща на върха във Варна във формат Турция-ЕС, от която единствения положителен резултат, който зарадва Реджеп Таийп Ердоган, беше договарянето на нови 3 млрд. евро помощ. Така коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов опитите на турския президент да договори още постъпления от международната общност.

"По-голямата част от тези пари вече са изплатени. Освен това, тези пари се дават на Турция за обгрижване на сирийските бежанци, а не на мигрантите, където се включват и иракчани, афганистанци и т.н. Турският президент иска тези пари кеш и безотчетно, което макар и да е ставало досега, за в бъдеще няма как да стане", посочи дипломатът.

Той напомни, че досега Турция е провела две военни операции на територията на Сирия – „Щитът на Ефрат“ и „Маслинова клонка“ и има готовност за трета.

“В резултат на тези военни операции Анкара фактически е окупирала пет хиляди квадратни километра сирийска територия и няма никакво намерение да я напуска. Всъщност желанието е да се създаде т.нар. „Зона за сигурност“ за която се водят преговори със САЩ, каза Димов и обясни, че искането на Анкара е тази зона да е с много голяма ширина и дълбочина – по цялата турско-сирийска граница, която е 911 километра, и с дълбочина 20 мили (36 км). – Целта е от тази зона да се изтласка кюрдите и там да се заселят т.нар. „туркомани“.”

Дипломатът добави, че в районите източно от река Ефрат действат отрядите на сирийските кюрди, които изнесоха войната срещу ДАЕШ и които са активно подпомагани, включително и с тежко въоръжение, от САЩ.

Отношенията между Турция, Русия и Иран са много сложни, смята Георги Димов. – На 27 август Ердоган спешно посети Москва именно поради тези различия, които има с Русия по отношение на Сирия. На първо място, това е отношението към сегашното управление и специално Башар Асад. Москва стои зад него, Техеран също (макар и по други причини), докато позицията на Анкара е съвсем различна. Второто нещо е отношението към териториалната цялост и запазването на суверенитета на държавата Сирия. Русия и Иран са твърдо “за”, а Анкара макар и на думи да е “за”, на практика е окупирала 5000 кв. км сирийска територия. На трето място – отношението към сирийските кюрди, което в Турция е много по-различно от това в Русия, Иран, да не говорим за САЩ.”

Според Димов по отношение на САЩ и ролята им за региона също има различия – Турция преговаря със Вашингтон за Сирия и зоната за сигурност там, а категоричната позиция на Техеран е, че присъствието на американците е „незаконно и разрушително“.

“На предстоящата среща в Истанбул между Иран, Русия и Турция САЩ ще се опитат да запазят формата от Астана, което трудно би се получило”, прогнозира дипломатът.

По думите му „мераците“ на Анкара за членство в европейските структури датират от далечната 1963 г.

“През 1987 г. Турция официално кандидатства за членство в ЕС, а през 1999 г. е утвърден статутът и на кандидат-член и преговорите стартират през 2005 г.  Досега, за 14 години са отворени по-малко от половината от всички глави, и с това темпо ще са нужни около 30-40 години, припомни дипломатът. – Като оставим настрана критиките на ЕС за върховенство на закона, човешки права и т.н., турското членство в ЕС няма как да се случи заради естествената съпротива и вето на Гърция и на Република Кипър.”

Димов коментира и отношението към поведението на другите страни от региона към Турция.

“По някои данни резервите от нефт в шелфа на Кипър са над 8 милиарда барела, а на природен газ – над 3,5 трилиона кубически метра и там Република Кипър, която е член на ЕС и наш приятел, съюзник и партньор в Общността е сключила споразумения със Египет, Ливан, Израел и САЩ, а напоследък привлече и Армения. От другата страна на барикадата е Турция, която се опитва да привлече на своя страна Русия, и Иран, но там отношенията са твърде сложни”, каза той.

Георги Димов е на мнение, че посланията на Гърция са ясни – Турция продължава незаконното си поведение в Кипър, и провокира международната общност. Това показва и гигантската изолация на днешна Анкара, заяви Димов.

Той смята, че „бежанците са страшен проблем за Турция при нейните икономически проблеми”. “Увеличават се и престъпленията. Те пренасят друга атмосфера, те принасят Близкия изток в Турция, което за самите нас е опасно и неизгодно”, предупреди дипломатът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още