IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпадналият в немилост завод за дисплеи на Foxconn търси свеж капитал

Съоръжението за 8,5 млрд. долара е прекратило поръчките за оборудване заради свръхпредлагането и натиска от ниските цени на дисплеи

22:52 | 11.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка; Ройтерс</em></p>

Снимка; Ройтерс

Новопостроеният усъвършенстван завод за дисплеи, подкрепен от основателя на Foxconn Тери Гу търси нови инвеститори, които да осигурят капиталова инжекция, съобщава Nikkei Asian Review.

Съоръжението за 61 млрд. юана (8,5 млрд. долара) в южния китайски град Гуанджоу трябваше да започне да произвежда на пълни обороти големи, модерни дисплеи от течен кристал през тази година, но сътресенията на световния пазар и понижаването на цените принуди тези планове да бъдат отложени.

Най-малко трима японски доставчици на компоненти за дисплеи бяха помолени да прекратят временно доставките до въпросното предприятие през август, посочват източници, запознати с темата. Съоръжението успешно завърши пробно производство на 65-инчови LCD екрани едва предишния месец.

Един от тези доставчици на оборудване заяви, че проучва възможността за предприемане на правни действия срещу базираната в Япония Sakai Display Products (SDP), основна организация, която отговаря за завода в Гуанджоу, ако анулира още поръчки за оборудване. Гу притежава повече от 50% от SDP, докато контролираната от Foxconn Sharp притежава 25-процетен дял.

Друг доставчик на оборудване по проекта заяви, че е в преговори със SDP, като добави, че може да бъде изправен загуби от "милиарди йени", ако поръчките бъдат анулирани.

„Проектът сега търси да привлече нови инвеститори“, информира запознат източник. „Фабриката е построена, но времето за работа с пълен планиран капацитет ще бъде отложено, тъй като свръхпредлагането за големи LCD екрани оказва сериозен натиск."

Гоу и градската управа на Гуанджоу подписаха споразумение за строежа на завода през 2016 г., като бившият председател на Foxconn посочи за проекта, че е в съответствие с дългосрочната стратегия на компанията за разработване на 8K технологии с висока резолюция.

Проектът - сред най-големите инвестиции в Гуанджоу - се разпадна през март 2017 г., четири месеца преди Гу да обяви подобен проект на стойност 10 млрд. долара в Уисконсин.

Проектът в Гуанджоу трябваше да достигне пълния си оперативен капацитет от 90 000 големи дисплея месечно до 2019 г., но цените за LCD дисплеите спаднаха през последните две години поради агресивно разширяване на капацитета от силно субсидираните китайски компании.

BOE Technology, националният първенец при дисплеите в Китай, започна да експлоатира първата си LCD фабрика 10.5-то поколение през 2017 г. и стартира изграждането на втора през април 2018 г. Но докато продукцията нараства, забавящата се глобална икономика и продължителната търговска война между САЩ и Китай оказват негативен натиск върху търсенето на големи екрани и дисплеи.

Производителите на дисплеи от цялата страна са усетили това въздействие. 

Оперативната печалба на Samsung Electronics през второто тримесечие на тази година беше засегната от по-слабите цени на чипове и дисплеи, докато LG Display отчете нарастващи нетни загуби през първата половина на годината поради ниските цени на LCD. Финансово затруднената Japan Display Inc. се изправи пред същото предизвикателство.

Изправена пред риска от свръхпредлагане, през юни 2018 г. Foxconn измени плана си за завода в Уисконсин, като реши да изгради такъв от 6-то поколение вместо 10,5-то поколение. По-рано тази година Nikkei съобщи, че проектът в Гуанджоу ще достигне само частичен производствен капацитет през третото тримесечие на тази година, като пълната експлоатация ще се забави с поне шест месеца до 2020 г. поради несигурността на пазара.

В началото на август Ройтерс съобщи, че Foxconn проучва възможността за продажба на фабриката. В отговор от компанията заявиха, че заводът в Гуанджоу е собственост на Гу, Sharp и градската управа на Гуанджоу и няма нищо общо с Foxconn.

Дейвид Хсие, старши директор в IHS Markit, посочи, че пазарът на LCD дисплеи и екрани страда от прекомерно предлагане поради агресивните инвестиции от китайски производители.

„Фабриката от 10,5-то поколение в Гуанджоу спря да приема оборудване на 18 август", каза Хсие пред Nikkei. Според него това се прави, за да се намалят бъдещите загуби.

„Инсталираният пълен капацитет би направил амортизационните разходи изключително проблемни за печеленето на пари. Това няма нищо общо с правителствените субсидии в Китай. Това стана така заради свръхпредлагането и натиска от падащите цени на телевизионните панели", заяви анализаторът.

SDP отказа коментар, докато офисът на кампанията на Гу заяви, че не може да коментира личните му инвестиции в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още