IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ одобриха продажбата на 32 изтребителя F-35 на Полша

Цената на сделката е 6,5 млрд. долара

20:53 | 11.09.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е одобрил предложението за продажба на 32 изтребителя F-35 на компанията Lockheed Martin на Полша в сделка на стойност 6,5 млрд. долара, предава Ройтерс.

През април Пентагонът информира Конгреса, че обмисля продажбата на изтребителите на европейската страна, която е член на НАТО, както и на Гърция, Румъния, Испания и Сингапур.

Продажбата ще засили приноса на Полша към НАТО и ще намали зависимостта на страната от руско оборудване, заяви официален представител на Държавния департамент в комюнике. По време на Студената война Полша, която споделя граници с Русия и с друга страна членка на НАТО – Германия, беше част от Варшавския пакт.

Одобрението на продажбата се случва само няколко дни след като американският вицепрезидент Майк Пенс посети Полша, която е ключов съюзник в региона, за да почете 80-годишнината от началото на Втората световна война.

При администрацията на президента Доналд Тръмп САЩ създадоха план „Купувай американското“, който смекчава ограничения върху продажбите и насърчава американски официални представители да поемат по-голяма роля в засилването на бизнеса на американската оръжейна индустрия в чужбина.

Но САЩ започнаха през април процеса по отстраняване на Турция от многонационалната програма за F-35, след като Анкара съобщи, че е пристъпила към закупуването на руските зенитни ракетни системи С-400, които според официални представители на НАТО не са съвместими с F-35.

Конгресът е бил уведомен за одобрението от Държавния департамент във вторник, съобщи официален представител на Държавния департамент.

През юли българският парламент одобри договора със САЩ за закупуване на осем изтребителя F-16 Блок 70, произведени от компанията Lockheed Martin и въоръжението към тях. Цената на сделката е 2,2 млрд. лв. и самолетите трябва да бъдат доставени до 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
Achtung
преди 4 години
При нас одобрението за продажба, беше за сумата 1.673 млрд долара, после след орязване на логистичния пакет и обучението, падна на 1.256 млрд долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
bocman
преди 4 години
В пакета не е включено никакво въоръжение. Така, че окончателната цена ще е съвсем различна от споменатата тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 11
georgi_shum
преди 4 години
Плюс по памет Полша има и към 45- 50 Ф16. Т.е имат нужната наземна инфраструктура, или поне значителна част от нея. Така че наистина е съвсем нормално да получат изгодна цена за ф 35..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 11
bgMan
преди 4 години
Пропускаш факта че преди това Полша закупи освен ПВО системи Пейтриът и други американски оръжия и вече ползва доста отстъпки от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 18
rooctcho
преди 4 години
Е как така , само 2,2млрд ? Това значи че нас са ни излъгали доста здраво или политиците ни са се налапали с доста добра комисионна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още