IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ понижи лихвата по депозитите за банките с 10 пункта до -0,50%

По-ниската лихва върху депозитите на търговските банки ще ги стимулира да кредитират повече, а по този начин ще бъде подкрепена икономиката

14:55 | 12.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Към края на мандата си президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги продължи с облекчаването на паричната политика.  Паричните власти във Франкруфт намалиха в четвъртък лихвата по депозитите, прилагана за депозираните ликвидности на банките в ЕЦБ за един ден, с 10 базисни пункта  до -0,50%, въпреки че срещу това решение има остра позиция от страна на германските банки.

Това означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще бъде налагана "наказателна" лихва от -0,5%.

По-ниската лихва върху депозитите на търговските банки - т.е. капитала, който те държат в Европейската централна банка, ще ги стимулира да кредитират повече, а по този начин ще бъде подкрепена икономиката. Срещу подобна мярка обаче има сериозна съпротива от банките, защото от отрицателната лихва, каквато е и настоящата, те губят пари, а с допълнителното намаление загубите им ще се увеличат.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и пределното кредитно улеснение остават непроменени при сегашните им нива съответно от 0,00% и 0,25%.

Управителният съвет сега очаква ставките да останат на сегашните си или дори по-ниски нива, докато прогнозата за инфлацията е стабилно близка до ниво, близко до, но под 2%. Досега формулировката беше, че лихвените проценти ще останат на сегашните си нива до 2020 г. За последен път ЕЦБ повиши лихвените проценти през 2011 г. 

Освен това ЕЦБ обяви планове да възобнови програмата си за изкупуване на облигации, за да стимулира растежа и инфлацията. Програмата "Драги" приключи в края на миналата година, като за близо четири години ЕЦБ изкупи облигации за 2,6 трилиона евро. Сега ЕЦБ рестартира и нетните покупки по програмата за закупуване на активи (APP)  с месечен темп от 20 милиарда евро, считано от 1 ноември. Управителният съвет очаква те да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят въздействието на лихвените проценти. 

(Реинвестициите на погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, ще продължат в пълен размер в продължителен период от време след датата, на която Управителният съвет започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

 Параметрите на новата поредица тримесечни целеви операции по дългосрочно рефинансиране (ЦОДР III) ще бъдат променени така, че да се запазят благоприятните условия за банково кредитиране, да се осигури гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика и да бъде подпомогната в още по-голяма степен нерестриктивната позиция на паричната политика. Сега лихвеният процент по всяка от тези операции ще бъде определен на средното равнище на лихвения процент по основните операции на Евросистемата по рефинансиране за целия срок на съответната ЦОДР. За банки, чието отговарящо на условията нетно кредитиране надхвърли определен бенчмарк, лихвеният процент при операциите по ЦОДР III ще бъде по-нисък и може да спадне до нивото на средния лихвен процент по депозитното улеснение за целия срок на операцията. Матуритетът на операциите ще бъде удължен от две на три години.

За да се подпомогне предаването на паричната политика чрез банките, ще бъде въведена двустепенна система за олихвяване на резервите, при която част от държаната от банките свръхликвидност ще бъде освободена от отрицателния лихвен процент по депозитното улеснение.

По този начин пакетът на ЕЦБ съответства на очакванията. Понижението на депозитните лихви с десет базисни пункта е по-ниско, отколкото някои наблюдатели очакваха. За разлика от миналото обаче, покупките на облигации вече нямат ограничение във времето. Повечето експерти очакваха срок от дванадесет месеца.

Днешното заседание ще е едно от последните за гуверньора Марио Драги, който от 1 ноември ще предаде поста на Кристин Лагард. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 4 години
Само изчакайте ФЕД да "клекнат" на натиска на Тръмп и да резнат долара. Ей тогава вече ще започне истинската забава, известна като Голямата хиперинфлация и края на парите, такива каквито ги познаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 4
osoitza
преди 4 години
С отрицателните лихви подкопават едно от основните качества на парите - да съхраняват стойност през времето. Изкривяват инфлацията и ако продължат още малко ще видим това което се случваше в България през 90-те - никой не иска да държи никакъв кеш щото губи пари, това обаче по никаъв начин не помогна дълготрайно, напротив накрая колабирахме с хипер инфлация....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 4
mangalistan
преди 4 години
Бавно но сигурно самоубийство на банковата система...Скоро ще видим гладни бунтове и революции...а не е ли това целта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
khao
преди 4 години
прав си, като гледам още не са излезли а лирата скочи до небесата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 12
sdar
преди 4 години
ЕНП-то определено се стреми да постигне паритет на еврото и долара. Хитри излязоха британците, че гласуваха за махането им от ЕС, с това управление на ЕС водено от ЕНП нищо добро няма да стане. Всеки си гледа интереса и никой не го интересува развитието на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 28
s3
преди 4 години
Браво, ние имахме нужда от по-ниски лихви и от по 20млрд. евро месечно облегчаване за да се стимулира кредитирането и положението. Добро начало, дано скоро лихвата да стане -1%, а защо не и по-ниско, а покупките на активи да скочат поне 4-5 пъти месечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още